Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Giganternas kamp: Apples M1 Max vs Intel Core i9 gen 12

Giganternas kamp: Apples M1 Max vs Intel Core i9 gen 12

Inget är givet i livet förutom döden, betala skatt och människor som bråkar om datorkomponenter. Intels 12:e generations Alder Lake H-processorer för bärbara är äntligen här – och med det är det officiellt dags att börja tjafsa om huruvida Intels Core i9 är snabbare än Apples M1 Max.

Nu tänker du förmodligen att det inte spelar någon roll, eftersom få människor faktiskt byter plattform. Välj vad du gillar mest och gå vidare. Men om internet har lärt oss något är det att varje möjlighet till att tjafsa och få en chans att lobba några ”whataboutisms” inte bör gå förlorad. För att dra vårt strå till stacken i denna kontrovers bestämde vi oss för att jämföra Core i9-12900HK med Macbook Pro 16 och dess M1 Max.

Vi använde en MSI GE76 Raider för att testa Core i9, en dator som väger bortåt sex kilo (då har vi inte räknat med dess kolossala strömadapter), som är främst avsedd för gamers. Datorn har ett Geforce RTX 3080 Ti laptop-kort, 17,3-tums 360 Hz 1080p panel. Macbook Pro 16 väger cirka två kilo och har en liten 140-watts adapter, 16,2-tums skärm med en upplösning på 3 456 × 2 234 pixlar och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Apples bärbara dator är i första hand designad att skapa content.

I ringen

Vår första jämförelse är Cinebench R23 nT med ett resultat från anandtech.com. Detta mäter 3d-rendering med samma renderingsmotor som finns i Maxons Cinema4D-motor. Det är ett 10-minuters stresstest där processorer med flest kärnor vinner.

Intels 14 kärnor i 12:e generationens Core i9-12900HK utklassar enkelt de tio kärnorna i M1 Max, med 29 procent bättre prestanda. I det här testet är M1 Max tekniskt sett sist eftersom 11:e generationens Core i9-11980HK också är bäst. AMD:s Ryzen 9 5900HX har näst bästa prestanda, cirka 10,5 procent snabbare än M1 Max.

IDG
Längre staplar indikerar bättre prestanda.

Eftersom det är något orättvist att jämföra ett 14-kärnigt chipp med ett 10-kärnigt dito och ett par 8-kärniga processorer, kör vi även ett enkeltrådat Cinebench R23-test, ett bra sätt att se prestanda hos cpu:ns bästa kärnor.

Den 12:e generationens Core i9-12900HK överträffar återigen M1 Max, den här gången med 24 procent. M1 Max får även pisk av den äldre 11:e generationens Core i9-11980HK, med sex procent. Ryzen 9 5900HX:s styrka i multi-core prestanda matchas inte i single-core, vilket ger M1 en liten fördel på 2,4 procent.

IDG
Längre staplar indikerar bättre prestanda.

Nästa test är Primate Labs populära Geekbench 5. Testet består av 21 korta slingor som modelleras efter arbetsbelastningar som aes-xts-kryptering, html5, bildkomprimering, gaussisk oskärpa och liknande. För varje operativsystem spelar kompilatorn och optimeringen stor roll. Geekbench-dokumentationen indikerar att Xcode 11.2 användes för version 5.1. För Windows användes Clang 9.0. Xcode är på 13.2 och Clang är på version 13 också. Medan Xcode har inbyggt stöd för Apples M1, är den troligen inte optimerad för Intels Alder Lake då Clang 9.0 släpptes för ungefär två år sedan. Hur stor skillnaden blir vet vi inte.

Först ut är multi-core prestanda för de fyra bärbara datorerna. Resultatet för Macbook Pro 16 M1 Max kommer från Geekbenchs databas, som inte är lika tillförlitlig som Anandtech.com. Eftersom resultaten är självrapporterade vet vi inte under vilka omständigheter de kördes, så vi valde en av de högre poängen som rapporterats för M1 Max.

Vi ser att 12:e generationens Core i9-12900HK är 4,5 procent snabbare, vilket är mindre än i de andra testerna. Mer imponerande är att M1 Max, med 10 kärnor, får imponerande 44 procent bättre resultat än 11:e generationens Core i9-11980HK och 48 procent bättre än Ryzen 9 5900HX. Men, det kan bara finnas en vinnare och det är Intels 12:e generations Core i9-12900HK.

IDG
Bild av geekbench-resultat för mac m1 max och 12th gen Alder Lake H.

Liksom Cinebench testar vi prestanda med en kärna i Geekbench. Kom ihåg: Skillnaderna i kärnantalet spelar inte så stor roll, vad du ser är den bästa prestandan för varje cpu:s bästa kärnor. M1 Max förlorar mot 12:e generationens Core i9-12900HK, men bara med 2,8 procent, de är praktiskt taget lika. Intels 11:e generations cpu är inte heller dålig, men den är 10 procent långsammare än M1 Max. AMD:s Ryzen 9 5900HX hamnar sist, 17 procent långsammare än M1 Max. Vi skulle kalla det oavgjort, men eftersom vi använder reglerna för internetargument, är vinnaren helt klart 12:e generationens Core i9!

IDG
Längre staplar indikerar bättre prestanda.

De flesta av resultaten du har sett är cpu-baserade, men då Apple och Nvidia bråkar öppet med varandra presenterar vi resultaten från de bärbara datorerna som kör Geekbenchs Compute-prestanda. Testet använder gpu:n för att köra 11 beräkningsbelastningar såsom skärpedjup, ansiktsdetektering och partikelfysik. Testet använder två plattformsoberoende api:er: OpenCL, Vulkan och Nvidias proprietära CUDA och Apples proprietära Metal-api. För vårt test använde vi den neutrala Rick’s Bar of APIs i OpenCL.

För de bärbara datorerna Core i9 och Ryzen ser du en lila stapel som representerar den integrerade grafiken samt en grön stapel för deras diskreta grafikkort. Eftersom M1 Max använder en strikt integrerad design, är staplarna identiska. Även om de två Geforce RTX 3080 gpu:erna är av samma modell med samma kärnantal, kan 11:e generationens Geforce-kärna klockas högre, medan Ryzen 9:s Geforce har lägre termisk klassificering, men kan å andra sidan klocka ram-minnet lite snabbare.

Jämfört med den integrerade grafiken i Ryzen och de båda Intel-processorerna, så blir de slaktade av M1 Max. Detta tack vare M1 Maxs design plus dess användning av lpddr5/6400, vilket ger den en enorm fördel med minnesbandbredd jämfört med den integrerade grafiken hos AMD och Intel.

På pc används den integrerade grafiken mest när du gör icke grafikintensiva uppgifter, medan den diskreta gpu:n aktiveras för spel och andra grafikkrävande appar.

Apple har sagt att M1 Max kan vara både något långsammare och även något snabbare än Nvidias Geforce-kort, beroende på vilken gpu du jämför den med. Vi vet att Apple inte använde Geekbenchs Compute-benchmark. Det blir inte ens en tävling, då Geforce RTX 3080 Ti Laptop får 136 procent bättre prestanda än M1 Maxs gpu.

Geforce, som har det lägsta termiska betyget på 130 watt (115 watt plus 15 watt för Dynamic Boost) är den som faktiskt är snabbast av de tre. Hur detta gäller för spel vet vi inte eftersom vi inte kunde få tillräckligt detaljerade resultat för att jämföra M1 Max med våra egna resultat vi uppnått vid speltester, men vi är rätt säkra på att Geforce RTX gpu skulle krossa M1 Max, eftersom de allra flesta spel inte ens finns på Mac OS.

 IDG
Längre staplar indikerar bättre prestanda.

Vid det här laget tror ni att vi gillar att dissa M1 Max, men vi kommer att avsluta med några resultat för Macbook Pro 16 som är mycket bra och mer relevanta för professionella som kommer att använda Macbook Pro: Adobe Premiere.

För detta jämför vi resultaten från publicerade av Puget Bench. Liksom de andra offentliga användargenererade resultatet valde vi ett på den högre delen av skalan för Macbook Pro.

Puget Bench kör Premiere genom en uppsättning manusuppgifter i Premiere och ger poäng för olika kategorier. Sammantaget är Macbook Pro 16 idel leenden med en poäng på 1 328 jämfört med 12:e generationens Core i9-12900HK / GeForce RTX 3080 Ti Laptop GPU på 1 227. Det är 17,8 procent högre prestanda. Jämfört med 11:e generationens Core i9 och Ryzen 9 är det än värre, där M1 Max krossar AMD-datorn med 90,5 procent och 11:e generationens Core i9 med 57,7 procent högre prestanda.

M1 Maxs stora fördel ligger i Live Playback Score och Export-resultatet. 12:e generationens Core i9 överträffar M1 Max något i det cpu-baserade testet, dock med bara 2,7 procent. Alla tre Geforce-utrustade datorer får dock en viss upprättelse i gpu-poängen, där Geforce RTX 3080 Ti är 40,8 procent snabbare och GeForce RTX 3080-enheterna 22 respektive 27 procent snabbare än M1 Max.

Det räcker dock inte för att övervinna Live Playback och Export-poängen för M1 Max, så den får segern i Puget Benchs resultat. Orsaken är en kombination av en bra design i M1 Max plus hårdvaruoptimering av Adobe. Vi vet att Intels Quick Sync hjälper mycket i Puget Bench, och Quick Sync med DDR5 hjälper ännu mer.

En sak som vi bör nämna är att Premiere är en spretig applikation, prestandan som mäts i Puget Bench kanske inte matchar resultaten du får vid praktisk användning. Det beror på karaktären hos Premiere och de oändliga kombinationerna som det kan användas på. Men M1 Max är vinnaren i det här testet.

IDG
Längre staplar indikerar bättre prestanda.

Men hur är det med…?

Ja, det är officiellt dags för whataboutism, där någon kommer att säga: ”Tja, under dessa omständigheter skulle A vinna.” Eller: ”Jag köper B för att det är bättre.” Kanske till och med ”Jag har aldrig blivit besviken på X!” Till alla sådana hypoteser och resonemang säger vi, ta det gärna till bastionen av intellektuella debatter: Twitter eller ditt favoritforum.

Till alla andra, M1 Max blir slagen i vissa tester – och lyckas även dela ut en hel del slag själv. I slutändan kommer du att välja det operativsystem, hårdvara och pris som uppfyller dina behov (och inte vad internet säger till dig) och vara nöjd med det.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt