Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Gigabyte Aero 15 Oled XD: Mycket dator för pengarna

Gigabyte Aero 15 Oled XD: Mycket dator för pengarna

Gigabyte gjorde officiell Sverigedebut som laptop-leverantör förra året med en liten uppsättning av Aorus-modellen för gaming och Aeroför mediaskapare. När vi testade förra årets Aero 15 fick den plus för en ambitiös satsning och för dess innovativa ai-styrda kylning. Den var dock onödigt dyr, hade redan då gammal hårdvara, en skärm som passade bättre för gaming än skapande, och lämnade den en del att önska i stabilitet och byggkvalitet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Från att ha varit lovande, men instabil och ojämn i kvalitet har Gigabyte Aero 15 med denna modell blivit mer än bara lovande. Men fortfarande lite ojämn i kvalitet. Mäktiga prestanda och lysande skärm är dess starkaste sidor. Men kylningen och en del mindre imponerande detaljer, till exempel webbkameran, drar ner omdömet.

Positivt

  • Mycket höga prestanda.
  • Extra snabb ssd.
  • Lätt att anpassa och göra inställningar.
  • Nya läckra oled-skärmen.

Negativt

  • Kantig och obekväm design.
  • Högljudd kylning.
  • Dumt placerad och dålig webbkamera.
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Gigabyte Aero 15 Oled XD-73NE644SP
Pris: 25 199 kr på Proshop.

Det har Gigabyte tydligen jobbat på under året, för nya modellen med namnet Aero 15 Oled XD är bättre på nästan alla punkter. Det gäller dock inte den praktiska konstruktionen. Den är till det yttre mycket lik förra årets modell, med samma yttermått och småkantiga chassi i svart metall.

Vi hade kanske hoppats på en lite mer bärvänlig utformning. Nu är den fortfarande lite jobbig att kånka runt på, tack vare en del vassa kanter.

Den har ett brett tangentbord med bra känsla i knapparna och kraftfull bakbelysning, som utan problem får plats med sifferknappsats på sidan utan att kompromissa. En liten men bekväm musplatta ger bra precision, och i övre vänstra hörnet av den hittar vi en fingeravtrycksläsare.

Skärmen sträcker sig ända upp i topp, så webbkameran är förpassad ner till basen och sitter bakom ett linsskydd vid skärmgångjärnet. Det ger en osmickrande vinkel för den som vill köra videomöten, och kvaliteten är heller särskilt bra i varken kamera eller mikrofon. Är det viktigt för dig bör du skaffa en bra extern webbkamera på usb istället.

På sidorna hittar vi en bred uppsättning externa portar, en thunderbolt 4, tre stora usb 3-portar och fast nätverk. För extern skärm får du både redan nämnda Thunderbolt och två separata anslutningar, en mini Displayport och en hdmi 2.1. Trådlöst ansluter vi snabbt med wifi 6 med bra signalstyrka i de nätverk och lokaler vi har tillgång till.

Rätt timing för uppgradering

Från att ha legat steget efter hårdvarumässigt förra sommaren med nionde generationens Core håller Gigabyte sig nu i tätklungan med en helt färsk Intel Core i7-11800H. Det ger ett påtagligt lyft i prestanda, och gör den till en av de snabbaste modeller vi hittills haft inne för test. Tack vare vad som verkar vara mycket effektiv kylning så levererar den för oss på samma nivå som en AMD Ryzen 9 eller Intel Core i9.

Gigabyte Aero 15

Kylningen har dock en påtaglig nackdel. Kör du datorn i Creator Mode eller Gaming Mode, två av fyra förinställda profiler för skärm, kylning och en handfull andra inställningar, så varierar kylningen från ett påtagligt bakgrundssus till ett mycket aggressivt vinande. Kör vi datorn i Turbo Mode går den upp i max varvtal direkt och väsnas rejält.

Det finns ett Maximum Battery Life-läge som får tyst på datorn, och du kan detaljstyra kylningen separat och få tystare drift. Hur det påverkar prestanda i längden är oklart. Ska du kunna utnyttja datorns prestanda får du helt enkelt räkna bort sådant som arbetsro och acceptera lite oväsen. Eller mycket.

Processorn har sällskap av 32 gigabyte snabba ram-minnen, Geforce RTX 3070-grafik och en 1 terabyte ssd som tack vare pci express gen 4-gränssnitt trissar upp läs- och skrivhastigheten avsevärt. Det gör att den är lika urstark för tungt jobb som för att spela spel på. Men det är en ännu mer utpräglad jobbdator än den Aero 15 vi testade förra året.

Mer proffs-profil än föregångaren

Gigabyte Aero har Nvidias RTX Studio-drivrutiner förinstallerade istället för de spelanpassade Game Ready-drivrutinerna. Det innebär att det handlar om testade och stabila versioner för tunga program som Adobe Premiere Pro, Blender och Autocad, medan Game Ready-drivrutiner uppdateras snabbare för att optimera prestandan i nya spelsläpp. Du kan själv byta om du också spelar mycket spel på datorn och vill ha bästa möjliga prestanda för det. Men det funkar för det mesta bra även på Studio-drivrutinerna.

Men det här är som sagt en dator mer anpassad för jobb än den första Aero 15 var. Den syns inte minst på skärmen. Där föregångaren hade en 1080p ips-skärm med hög bildfrekvens som bara en krävande gamer uppskattar, har årets modeller av datorn en oled-skärm med 4k-upplösning. Den bockar av flera viktiga punkter för den som vill jobba med foto och film, som Pantone-verifiering och förkalibrering i fabrik i samarbete med X-rite för extra hög färgkorrekthet.

Den är Vesa HDR 400-certifierad, men det gör inte så mycket för hdr-effekten i skärmen, för det krävs HDR 600 eller bättre. Men ser du en skärm med den märkningen kan du i alla fall vara säker på intensiva färger, då dci-p3-matchning är ett av Vesas krav.

Du kan välja att köra den kalibrerade och Pantone-verifierade bildprofilen, eller växla till ett läge där du själv kan kontrollera färgtemperatur. Detta sköts från Gigabytes eget program Control Center, där du också kan anpassa fläktkylning, en handfull funktioner som olika batteriladdningsprofiler och drivrutinsuppdatering.

Fortfarande lite gaming

Här hittar vi också fliken Fusion som låter oss detaljstyra tangentbordet. För även om Gigabyte har gjort mer för att skilja Aero åt från deras gaming-produkter, så verkar det som att de inte släppa taget helt om det. Aero 15 Oled har full rgb-bakbelysning med individuell knappkontroll. Du kan ställa in valfria färger, applicera pulserande disco-effekter, eller skapa egna profiler med individuella färgval för enskilda tangenter.

Gigabyte Aero 15 Oled

Det kan vara bra även i jobbsituationer för att hitta till rätt snabbkommando, men är nog mest en funktion som används för spel. Du får till och med ett gäng färdiga sådana profiler just för olika spel och spelgenrer.

Datorn har kompetent ljud i form av DTS:X-stöd för surround och ljudförbättring och inbyggda högtalare som ger kraftfullt och detaljerat ljud, i alla fall i diskant och mellanregister. Det är ingen riktig tyngd i bastonerna, och en del detaljer kommer bort i mixen. Men vill du koppla av med spel eller film efter jobbet så räcker de fortfarande långt. Förutom DTS-program för ljudinställningar och egna Control Center-programmet levererar Gigabyte annars en exemplariskt ren Windows-installation utan onödiga extraprogram. Det blir det extra plus i kanten för.

Batteriet ligger efter

Batteriet är som i nästan alla stora kraftfulla laptops ingenting att driva datorn på en hel arbetsdag. Vi får som allra bäst ut strax över åtta timmar driftstid ur den, men det är med minimal ljusstyrka och arbetsbelastning som motsvarar ordbehandling och enstaka webbsurf. Det är ju inte riktigt vad datorn är till för, så räkna med att alltid ha strömadaptern till hands.

Med ett pris på 27 490 kronor är Aero 15 Oled XD klart dyrare än den dator vi testade ifjol. Men då är det också en högre specificerad modell, med mer ram-minne, mer lagring och nya oled-skärmen. Och prisläget är ett annat nu än då, med komponentbrist som gör rtx-grafik till högvilt. I jämförelse med andra aktuella laptops i samma klass är det här extra kraft för pengarna.

Det är fortfarande ett lite yxigt bygge och den aggressiva kylningen kan kräva en hel del manuellt justerande för att få kontroll på. Gigabyte har dock förbättrat de viktigaste sakerna. De har fått pli på sin tidigare buggiga och spretiga mjukvara, gjort ett smartare val av bildskärm och levererar helt rätt datorkraft i sin prisklass. Att inte ta dem på allvar som proffsig laptop-leverantör vore ett misstag.

Specifikationer

Produktnamn: Gigabyte Aero 15 Oled XD-73NE644SP
Testad: Juli 2021
Tillverkare: Gigabyte
Processor: Intel Core i7-11800H, 2,8 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum blank oled, 3840×2160 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 4, 3st usb 3 gen 1 typ a, hdmi 2.1, mini displayport 1.4, lan, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, rgb-tangentbord, två års garanti
Ljudnivå: 0-49 dBa
Batteritid: 1h 25min (hög belastning), 8h 20min (låg belastning)
Storlek: 35,6 x 25 x 2 cm
Vikt: 2 kg
Rek. pris: 27 490 kr
Aktuellt pris: 25 199 kr på Proshop.

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 12 228 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 518 poäng
Geekbench 5, cpu: 9 342 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 573 poäng
Geekbench 5, grafik: 118 334 poäng
Disk, läsning: 6 575,39 MB/s
Disk, skrivning: 4 773,15 MB/s