Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Från skog till färdigt hus. Årets Företagare Halland har skapat en en unik kedja

Från skog till färdigt hus. Årets Företagare Halland har skapat en en unik kedja

Den familjeägda koncernen Derome har sex affärsområden, samtliga områden bedriver utveckling och utmanar rådande normer. Koncernen verkar inom hela kedjan från skog till färdigt hus och har genom sina olika affärsområden en unik bredd av spetskompetens.

Peter Mossbrant och Magnus Andersson Årets Företagare Hallands län

Företagarna bakom Sveriges största familjeägda träindustri Derome heter Magnus Andersson och Peter Mossbrant. I augusti utsågs de båda till Årets Företagare Halland och representerar regionen i Sverigefinalen av Årets Företagare i Stockholms Stadshus den 15 oktober. Vi passade på att ställa några frågor till finalisterna.

-Stort grattis till finalistplatsen! Vad var det som fick er att välja företagandet? 

– Vi är födda och uppvuxna i företaget Derome så det har sedan en tidig ålder alltid funnits en nyfikenhet och vilja att fortsätta driva och utveckla företaget. Och det har vi lyckats med!

-Vad är det ni gör på Derome som gör att ni sticker ut i jämförelse med andra branschkollegor?

– Vår affärsidé om att förenkla för kunderna i deras vardag. Kedjan ”Från skog till färdigt hus” är ensam i sitt slag. Sedan har vi en stark kultur och otroligt engagerade medarbetare.

-Vi investerar i unika och innovativa hållbarhetsprojekt det gör att vi har ett ständigt inflöde av kunskap både till oss själva och våra kunder i hur vi kan öka vår effektivitet och bli ännu mer hållbara.

-Vad tror ni är det främsta skälet till att det gått så bra?

-Vår kultur och tillit till varandra skapar drivkraft och engagemang. Det är helt avgörande för att vi ska lyckas. Vi bygger Derome tillsammans och ger utrymme till alla medarbetarna att bidra med förbättringar och utveckling. Det finns också ett mod inom företaget som är viktigt att lyfta – modet att våga satsa och återinvestera för en långsiktig utveckling. Vi har modet att våga lita på varandra och våga ta snabba beslut.

-Vad i ert företagande gör er mest stolta?

– Att vi har lyckats utveckla landsbygden på olika sätt ger en stor stolthet. Vi skapar många arbetstillfällen och cirka 90 procent av våra medarbetare arbetar utanför storstadsregionerna. Vi är också stolta över att vi lyckats bibehålla vår starka kultur trots en stor tillväxt.

-Vilka är era främsta egenskaper som företagare?

– Sättet som vi driver företaget genom att våga fatta långsiktiga beslut, återinvestera och hela tiden sträva efter att bli bättre. Det är egenskaper som varit avgörande sedan starten 1946 och finns i vårt DNA. Genom att alltid sätta kunden i fokus och förenkla kundens vardag, skapar vi tillit.

– ”Kan vi inte göra schyssta affärer, ska vi låta bli” sa alltid farfar. Det är lika aktuellt då som nu.

-Kan ni dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

 -Anställ medarbetare som står bakom företagets kultur och värderingar. Våga visa mod för att våga misslyckas. Var i ständig rörelse, var öppen för nya möjligheter och våga fatta långsiktiga beslut. Visa tillit genom att involvera medarbetarna i företagets utveckling och ge tydliga mandat.

-Stort tack för att ni delar med er av era erfarenheter och stort lycka till i finalen den 15:e oktober!