Det är mycket som är nytt och intressant med Intels nya Alder Lake-processorer och chipsetet Z690. Inte bara är det en ny processor, snabbare klockad och fler kärnor än tidigare Core-modeller, utan den är också byggd på ett helt nytt sätt. För första gången anammar Intel en processorkonstruktion som kombinerar snabba och långsamma kärnor.
I nya topp-processorn Core i9-12900K innebär det åtta kärnor med topprestanda och åtta extra som ska avlasta den med enklare uppgifter. Intel kallar dessa för P- och E-kärnor, Performance och Efficient. Dessutom är det givetvis multitrådning för att kunna hantera yttelrigare parallella beräkningar. Det gäller dock bara för Performance-kärnorna, så totalt kan den hantera 24 parallella trådar.
Här kan nya Windows 11 göra en hel del av jobbet, och har rutiner för att dynamiskt fördela uppgifterna på de olika kärnorna efter behov. Det går även i andra system, men kräver då extra mjukvara, i Windows 11 är det inbyggt i systemet.

Mer ny teknik
Annat som är nytt och intressant med den nya hårdvaran är introduktionen av ddr5-minnen som höjer minneshastigheter ytterligare ett snäpp, och pci express 5.0 som gör samma sak för pci-kort och ssd-lagring.
Vi fick tag på en processor i förväg och har gjort några första mätningar med den för att se vad allt detta innebär. För detta byggde vi ihop en ny testdator med Asus nya moderkort ROG Maximus Z690 Hero, 64 gigabyte av Corsairs Dominator Platinum-minnen i ddr5-utförande, en effektiv processorkylare, ROG Ryujin II 360. Och givetvis Windows 11.
Det enda i datorn som inte är fullständigt prestandatoppat är dess enkla ssd och grafikkortet. Här kör vi en enkel m.2-ssd med pcie 4-anslutning och Intel-processorns inbyggda grafikkrets. Här finns det än så länge inga pcie 5.0-prylar att tillgå, och dessa delar påverkar dessutom inte resultatet när vi mäter processor, vilket är fokus här.
Nya prestandarekord
Så hur snabbt går det? Efter en installation och uppdatering av Windows och alla drivrutiner för moderkortet startar vi vårt standardprogram för att mäta cpu-prestanda, Cinebench R23, och kör ett standardtest.
Här kan vi direkt se en del intressanta saker. Cinebench anger att vi 16 kärnor och 24 trådar att tillgå. Det innebär att den använder alla processorkärnorna, men det är som sagt bara Performance-kärnorna som har hyperthreading. Efficient-kärnorna är det inte alla högpresterande program och spel som ens använder till denna sorts beräkningar, utan de kan låta dem vara så att andra bakgrundsoperationer flyter på fritt. Men Cinebench utnyttjar hela processorn och vi kan därför få en enorm utväxling just i dess flerkärniga test.

De trådar vi får drar en riktig ångvält. Med endast måttlig värmeökning på kärnorna får vi som bäst 26 988 poäng i flerkärniga testet, och 1 972 poäng för en kärna. Det är inte siffror vi sett med en Core eller AMD Ryzen-processor tidigare. För att hitta något kraftfullare får vi gå upp till Intel Xeon och AMD Threadripper-processorer med mellan 22 och 64 kärnor, och de lär du knappast ha i en dator hemma.
Lättare överklockning utan problem
En extra överklockad AMD Ryzen 9 5950X kan komma upp i den nivån för flerkärniga operationer. Men det här är alltså resultaten för Core i9-12900K utan överklockning. Vi är inga överklockargenier här på PC för Alla, men det behöver man inte längre vara för att krama lite extra prestanda ur en processor. Intel har egen så kallad ”one click”-lösning för att automatiskt överklocka processorn, och i vårt moderkort från Asus finns också ett enkelt sätt att göra det i bios.
Vi väljer att testa Asus automatiska överklockning kallad AI Overclocking. Hur mycket artificiell intelligens den använder vet vi inte, men den gör mätningar vid uppstart och justerar upp energi och klockfrekvens inom trygga ramar. Med den aktiverad får vi ut ytterligare några procent datorkraft ur processorn utan att den blir för varm. Flerkärniga testet lyfter från 26 988 till 28 503 poäng, och för en kärna går vi från 1 972 till 2 084 poäng.

Hur bra det här går kan givetvis variera, både mellan enskilda processorer, och framför allt hur effektiv din kylning är. Med vår kraftfulla vätskebaserade kylning, med så stor kylfläns och fläktar att vi fick byta datorlåda för att få plats, klarar vi av denna höjning, och säkert mycket mer manuellt, utan problem. Men tänk på det innan du börjar manuellt skruva upp parametrar.
Höga resultat i fler program
Eftersom vi testar processorn innan Intel tillåter publika prestandasiffror undviker vi att köra vårt andra standard-testprogram Geekbench, då det inte visar resultat utan att också synka upp dem till sina servrar. Vi kan dock se att vissa sådana mätresultat läckt, och de visar på samma sak, en rejäl prestandahöjning. Istället kör vi Passmarks cpu-test som tillåter offline-resultat.
Även här får vi samma goda resultat. Passmark gör precis som Geekbench en samling olika typer av beräkningar som kräver olika saker av processorn. Det ger en mer realistisk bild av prestanda i blandad användning än renderingen av en 3d-miljö som Cinebench kör.
Även här är resultatet ett påtagligt lyft mot tidigare toppnoteringar, 38 094 poäng innan vi överklockat och 39 991 poäng efteråt. I alla fall är det ett lyft för Intel-processorer. Går vi efter de mätresultat vi får och jämför med Passmarks offentliga siffror för tidigare processorer så ser vi ut att dra jämnt med en AMD Ryzen 5900X, medan vi ligger långt före denna processors föregångare, Intel Core i9-11900K.

Användningen avgör värdet
Det är inte extremt överraskande med tanke på att AMD-processorn har lika många aktiva trådar. Syntetiska tester som dessa visar inte heller hela bilden om en processors kvaliteter. Det handlar också om hur bra den samspelar med andra datordelar och olika typer av mjukvara. Så det kan finnas vinster med en ny cpu, ddr5-minnen och ett nytt chipset som inte rena benchmarks kan visa.
Vad ska man då med all denna prestanda till? Kör du tunga kreativa program som Adobe Photoshop och Premiere Pro, 3d-modellering i program som AutoCAD och Blender, eller om du spelar spel, alternativt utvecklar dem, så finns det nästan ingen övre gräns för hur mycket extra prestanda du kan få nytta av. Tiden du kan spara på att snabbt rendera ut en videofil eller blixtsnabbt växla mellan filter och effekter i olika program kan vara värdefull, speciellt och du gör det som proffs.
Här spelar givetvis också andra saker som ett bra grafikkort och snabb lagring in. Därför är vi inte klara. Nu har vi kollat in processorn, nästa steg är att slöjda ihop en perfekt pc runt den med fler höjdarkomponenter. Håll utkik efter det här på PC för Alla.

Mätresultat
Utan överklockning
Cinebench R23, flera kärnor: 26 988 poäng
Cinebench R23, en kärna: 1 972 poäng
Passmark CPU Mark, totalt: 38 094 poäng
Passmark CPU Mark, en kärna: 4 184 poäng
Med Asus automatiska ai-överklockning
Cinebench R23, flera kärnor: 28 503 poäng
Cinebench R23, en kärna: 2 084 poäng
Passmark CPU Mark, totalt: 39 829 poäng
Passmark CPU Mark, en kärna: 4 444 poäng