Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Företagarnas stöd till Josefin efter SVT-chocken: “Kan tolkas som en coronafuskare”

Företagarnas stöd till Josefin efter SVT-chocken: “Kan tolkas som en coronafuskare”

Josefin Nordvall, som driver en liten butik i Gävle, fick sig en chock när hon såg sig själv på TV i populära programmet ”Uppdrag Granskning”. Avsnittet, som handlade om fusk med coronastödet, gjorde henne frustrerad och besviken. Då rykte Företagarna in och stöttade upp.

När veckans Uppdrag Granskning ”Pandemibankomaten” visades i SVT exploderade Josefin Nordvalls telefon. I programmet visades ett gammalt filmklipp upp som tydligt visade Josefin i sin butik Söders Under. Josefin var 2020 med i ett inslag på SVT Gävleborg där hon intervjuades om hur pandemin påverkat hennes affärer. Josefin som kämpat under pandemin har aldrig sökt några bidrag och hon kände sig frustrerad när hon visades upp i en missvisande kontext, skriver Arbetarbladet. 

– Jag gick direkt in på SVT play och tittade. Det kändes inte alls bra att mitt ansikte och mitt företag syns i det här sammanhanget, med alla fuskare, säger hon till tidningen.

”Kan lätt misstolkas” 

Josefin, som är medlem i Företagarna, tog direkt kontakt med Företagarnas ordförande i Gävle Birgit Elonen för att söka stöd. 

– När sådant här händer står man ensam som liten enskild företagare. Man har ingen HR-avdelning och inga jurister. Då hjälper Företagarna till, säger hon till tidningen.

Filmklippet, som är en tillbakablick från när pandemin utbröt, har varken undertexter som förtydligar att personerna i filmsekvensen inte har någon koppling till programmet eller att det är gamla arkivbilder.

– Det är inte självklart för gemene man och det är lätt att missförstå. De som hörde av sig sa ”du är med i Uppdrag Granskning och det handlar om fusk”. Det är så i en småstad, folk känner igen mig. Det tänkte de nog inte på när de gjorde programmet, säger Josefin som får medhåll av Birgit Elonen:

– Det stod ingenstans i att det är gamla bilder, det framgick inte vilket sammanhang bilderna kom från. Och fusk är så otroligt känsligt. Jag arbetar på ett byggföretag och om vår logga skulle synas i Fuskbyggarna, om det så bara var i bakgrunden, skulle det vara katastrof för oss. Det skapar negativa associationer, säger Elonen. 

Vill rentvå sitt namn

Kort efter programmet gick Josefin ut i sociala medier för att rentvå sitt namn och tydliggöra att hon aldrig har fuskat, eller ens sökt coronastöd under den tuffa pandemin.

– Jag ville bara gå ut och berätta att jag inte fuskat. Missförstånden hade redan hänt. Det var ju en kompis som ringde och sa ”här ska du inte synas, det här är inte bra för dig”. En annan kompis funderade på om Uppdrag Granskning verkligen menar att jag har större genomslag än dem, med mina sociala medier, säger hon avslutningsvis. 


Filmsekvensen som visades upp på programmet. Foto: Faksimil SVT Play