Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Företagarnas förra vd tar plats i riksdagen

Företagarnas förra vd tar plats i riksdagen

Elisabeth Thand Ringqvist är en av de nya ledamöterna i riksdagen.

På tisdagen inleddes det nya riksdagsåret med en högtidlig öppningsceremoni. Det är 81 ledamöter som tar plats för första gången i riksdagen. En av dem är Elisabeth Thand Ringqvist, centerpartist på Stockholmsbänken och under åren 2011–2015 Företagarnas vd.

Någon nybörjare är hon inte i politiken. Som kanslichef på Centerpartiets riksdagskansli tog hon fram partiets valstrategi för valrörelsen 2006 och under fyra år var hon politiskt sakkunnig hos dåvarande centerledaren Maud Olofsson när hon var näringsminister.

Efter åren som vd för Företagarna har Elisabeth Thand Ringqvist haft tunga styrelseuppdrag i näringslivet, verkat som affärsängel och varit ordförande för Storskogen och Svenska Riskkapitalföreningen. Därtill har hon varit ordförande för Regelrådet.

Efter en lång första dag i riksdagen med upprop och talmansval dagen före riksmötets högtidliga öppnande svarade hon på frågor från Företagarna Nyheter.

Vad tar du med dig in i riksdagsarbetet från din tid på Företagarna och i näringslivet?

Jag tar självklart med mig att #4av5jobb skapas i företag med färre än 50 anställda. Jag måste också berätta att när vi införde #4av5jobb inför valet 2014 så var det en av ledamöterna i styrelsen (kommer aldrig att avslöja hens namn) som frågade ”Vad är det där staket fyra av fem”. 

Som företagare, entreprenör och styrelseordförande har jag sedan upplevt företagsutmaningar i både små, växande och stora företag. Dessa kommer jag också att ta med mig i arbetet för bättre villkor för företagare i hela landet. 

Vilka blir de viktigaste reformerna att genomföra under mandatperioden?

Jag kommer att ligga på för att regler ska bli enkla att förstå och följa, tillståndsprocesser så smidiga och företagarvänliga som möjligt och att beskattning gynnar företag som anställer och investerar. Hur mycket jag personligen kan göra att detta beror lite på vilket utskott jag kommer att hamna i. 

Hur ser du på Centerpartiets möjliga vägval framåt för att få genomslag för bästa tänkbara företagarpolitik?

Regeringen har ju ännu inte formats ännu, än mindre finns något regeringsprogram. Men som ett liberalt, företagarvänligt oppositionsparti kommer vi att driva på och ifrågasätta regeringen när det krävs.