Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Företagarna besökte Örebro läns beslutfattare – i medlemsprydd turnébil

Företagarna besökte Örebro läns beslutfattare – i medlemsprydd turnébil

Under våren och sommaren gav sig Företagarna Örebro län ut på en unik turné tillsammans med engagerade förtroendevalda för att prata om företagsklimatet med beslutsfattare och makthavare.

Marcus Larsson jobbar som projektledare för lokal opinionsbildning och är ansvarig för projektet. Han kunde under våren och sommaren, tack vare en sponsrad BMW 530e från M Bilar Group, obehindrat besöka flera kommuner i Mellansverige för att tillsammans med engagerade styrelsemedlemmar göra en valturné med fokus på företagande. 

Besökt flera kommuner i Mellansverige

Målet med projektet har varit att tillsammans med Företagarnas föreningar synliggöra vikten av småföretagen i varje enskild kommun samt hur beslutsfattare kan jobba mer effektivt tillsammans med näringslivet. Men också hur kommunerna kan skapa bättre förutsättningar för företagen att starta och driva sin verksamhet. Det har arrangerats politikerdebatter, möten med makthavare och beslutsfattare samt företagsbesök. 

Valturnén sponsrades av M Bilar Group som möjliggjorde att Företagarna kunde ta sig runt genom Mellansverige i en unik valbil som pryddes av namnen på Företagarnas medlemsföretag i Mellansverige.

Med hjälp av Företagarnas rapport Företagarfakta 2022 har Larsson tillsammans med föreningarna lyckats framföra unika siffror för varje enskild kommuns många politiker och makthavare. 

– Bara under 2021 bidrog Sveriges småföretag med 2 miljoner jobb. Småföretagen och deras anställda drar dessutom in den största andelen av kommunens skatteintäkter varje år. Den kommunala välfärden bygger i hög grad på livskraftiga småföretag, vilket varit helt avgörande för att skapa tillväxt i kommunerna, säger Marcus Larsson. 

Dekorerade valbilen med Företagarnas medlemsföretag

Innan turnén tog fart dekorerades sponsorbilen från M Bilar Group med namnen på alla Företagarnas medlemsföretag i Mellansverige. En färgstark bil som inte åkte förbi osedd. 

– Bilen var en kombination av körglädje, komfort och inte minst var den iögonfallande! Det utgjorde en perfekt reklampelare under valturnén, samtidigt fick jag som befann mig mycket på resande fot en mer lustfylld arbetsdag, säger Larsson. 


En hetlevrad politikerdebatt i Askersund som modererades av Marcus Larsson. 

Först ut blev Borlänges kommun att få besök av Larsson som tillsammans med Företagarnas regionchef Eva Cooper besökte staden för att hålla i en hetlevrad debatt. På plats var Borlänges styrelse och flera tunga namn från politikerbänken. Sedan dess har Marcus Larsson tillsammans med flera av Företagarnas experter besökt Rättvik, Älvdalen, Kristinehman, Askersund, Hedemora, Ljusdal, Söderhamn, Säter, Gävle, Hudiksvall, Bollnäs, Hofors, Säter och Säffle. 


Företarna Askersunds ordförande Anders Carlzon tillsammans med Marcus Larsson. 

Den 11 september är det val – Företagarna gör allt för ett företagsklimat i värdsklass

Företagarpolitiken står högst på agendan för oss på Företagarna. I Sverige har små och medelstora företag skapat fyra av fem nya jobb sedan 1990 och dessa företag och deras anställda är de som via skatteintäkter bidrar mest till välfärden i landets kommuner – de står för den största andelen av kommunala skatteintäkterna i 189 av Sveriges 290 kommuner.

– Det behövs en företagarpolitik för landets företagare som bygger på minskad regelbörda, sänkt skatt på företag och en ökad tillgång till kompetent arbetskraft så att företag kan växa, anställa fler och fortsätta bidra till vår gemensamma välfärd, säger Eva Cooper. 

Gör Företagarnas valkompass här