Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Företagarna Arvika antar ny strategi: ”Ska ha Sveriges bästa företagsklimat”

Företagarna Arvika antar ny strategi: ”Ska ha Sveriges bästa företagsklimat”

Arvikabon Jonny Andersson brinner för entreprenörskap. Han har sedan länge velat stärka relationen och kommunikationen mellan Arvika kommun och näringslivet. Jonny, som är adjungerad i styrelsen på Företagarna Arvika är just nu i uppstarten av vad som kan komma att bli ett samarbete mellan just dessa två parter. 

Arvikabon Jonny Andersson står bakom initiativet

Jonny Andersson har en livslång erfarenhet inom telekomindustrin och har i sitt jobb rest över hela världen. Privat är han ordförande i ideella föreningen Rackstadmuseet, vice ordförande i Arvika Kommunnät AB, sitter  med i kommunfullmäktige och tidigare även suttit i Arvika Teknik ABs styrelse. 

– Jag har sedan länge uppfattat att det funnits ett missnöje bland kommunens företagare och då är frågan hur vi kan gå tillväga för att bättra på förutsättningarna för den som driver verksamhet i kommunen, säger Andersson. 

Tillsammans med föreningens ordförande Bengt Persson, Företagarna Värmlands regionsamordnare Ulrika Rönström och Företagarna Värmlands regionchef Eva Cooper planerar Jonny Andersson nu att skrida till verket. Både Jonny och Ulrika har haft en nära kontakt med Arvikas nya näringslivschef Erika Öjermark Strzelecka som välkomnar dialogen och ett framtida samarbete. 

Tar hjälp av systerföreningen i Stenungsund

Trettio mil bort från Arvika, på västkusten, ligger Stenungsund. En kommun som hade liknande utmaningar likt de som Arvika kommun just nu står inför. Där tog Företagarnas lokala ordförande Lars Grenhage steget att skapa förutsättningar för att göra företagsklimatet i världsklass i kommunen. I dag är han hyllad för sina insatser som blivit en framgångssaga. Lars, som nyligen fick motta det ärofyllda priset Årets Superstar 2022 av Företagarnas vd Günther Mårder och ordförande Fabian Bengtsson, kommer från och med augusti att jobba tillsammans med Arvikas kommun och Företagarna. 

– Det har länge funnits en stark vilja från Arvika kommun att bättra på dialogen med näringslivet men jag har fått känslan av att de letar runt i verktygslådan och kanske inte riktigt hittat rätt redskap att arbeta med, säger Jonny Andersson.


Företagarnas vd Günther Mårder, Lars Grenhage (Bäst i Sverige) och Företagarnas ordf. Fabian Bengtsson.

Målet med samarbetet mellan de inblandade parterna är att öka förståelsen mellan varandra och stärka banden. Med Lars Grenhages kunskap och Jonny Anderssons driv och en välkomnande näringslivschef ser förutsättningarna framåt mycket goda ut.

– De senaste årens mätningar av företagsklimatet i Arvika har sjunkit rejält, det är en negativ trend som vi vill vända nu, säger Jonny. 

310 miljoner av Arvika kommuns skatteintäkter kommer från småföretagen

I dag finns det 4 286 jobb i de små företagen i Arvika kommun. 96 procent av företagen i kommunens näringsliv är små företag med färre än 50 anställda. De allra flesta företag, 9 av 10 företag, har färre än tio anställda och företagen tillsammans med alla anställda bidrar med 310 miljoner kronor till kommunens skatteintäkter.