Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Företagaren som vill växa med rötterna i myllan

Företagaren som vill växa med rötterna i myllan

Fiskarhedens Trävaru AB är sågverket och skogsexperten som samlar alla tjänster som skogsägare, behöver under ett tak. Man är en av de få aktörer som har en erfaren skogsavdelning med skogsrådgivare och virkesköpare under samma tak. Med över 130 anställda är Fiskarhedens Trävaru AB också det största industriföretaget i Malung-Sälens kommun.

Magnus Larsson, Årets Unga Företagare Dalarna 2022. Foto: Fiskarhedens

Magnus Larsson är sedan 2019 vd på Fiskarhedens Trävaru AB . Han efterträdde då sin far, Olle Larsson, som drivit företaget sedan 1988. I augusti  utsågs  Magnus till Årets Unga Företagare i region Dalarna. Genom utmärkelsen kommer Magnus representera Dalarna vid Sverigefinalen av Årets Företagare i Stockholms Stadshus den 14:e oktober. Vi passade på att ställa några frågor till finalisten!

-Stort grattis till utmärkelsen Magnus! Vad var det som fick dig att välja företagandet?

-Tack det känns jätteroligt att få representera unga företagare i Dalarna!

-Jag är tredje generationen företagare. Företagandet har gått i arv från min farfar och pappa till mig. Som barn var jag inte alls intresserad och var ofta trött på att bli förknippad med sågen i alla sammanhang. Men ju mer jag lärde mig och insåg hur allt hänger ihop, desto större blev mitt intresse.

-Nu kan jag säga att företagandet inte bara mitt jobb utan också mitt absolut största intresse.

-Jag ser fram emot att förvalta mitt arv och vill att Fiskarheden ska växa, utan att dra upp våra rötter. Förhoppningsvis kan jag också ge nästa generation en annan bild av familjens livsverk under deras uppväxt – nu när jag sett båda sidorna.

4-1240x700.jpg

Magnus och hans far Olle Larsson som drivit Fiskarhedens Trävaru AB sedan 1988. Foto: Fiskarhedens

-Vad är det ni gör på Fiskarheden som gör att ni sticker ut i jämförelse med andra branschkollegor?

-Vi är nytänkande, innovativa och ser en helhet. I stället för att vara besviken och stundtals arg över de förutsättningar som finns i vårt närområde så ser vi till att bygga upp det. Till exempel har vi startat ett terminalbolag för att minska transportutsläppen då avstånden oftast är långa här i Dalarna. Målet är att få i gång järnvägen hela vägen till Sälen, vilket skulle gynna oss som industri men även hela Malung-Sälen som turistort.

-Vi har även startat ett fastighetsbolag för att minska bostadsbristen. Vår vision är att vara en växande, hållbar samhällsbyggare med nöjda kunder i alla led och den återspeglar sig även i hur vi driver företag på Fiskarheden.

-Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?  

-Att jag är bra på att bygga team. Inte bara med personalen utan även med andra aktörer. Till exempel driver vi terminalbolaget tillsammans med kommunen och andra aktörer samt bygger fastigheter tillsammans med en närliggande skidanläggning.

-Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

-Var en duktig lyssnare och hitta din vilja och driv att göra det omöjliga möjligt! Hitta människor att jobba med som är ännu bättre än dig själv.

-Stort tack för att du delat med dig Magnus och lycka till i Sverigefinalen den 14:e oktober!