Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Företagare vill väcka liv i sovande stadsdel

Företagare vill väcka liv i sovande stadsdel

Företagare intill Drottningtorget i Malmö har ledsnat på att förbises och vill få kommunens politiker att inkludera deras del av staden. Handlingar väger tyngre än ord tänkte de och bjöd in till ett möte. 

Det gapade tomt på Drottningtorget i Malmö vid lunchtid i början av september. Foto: Mariam Huss

Sex krögare, Malmö citysamverkan, ett par personer från Malmö stad samt politiker från Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet närvarade vid mötet på Boulebar som varade i flera timmar. Den generella synen, och missnöjet, var att stadsdelen inte aktiveras. En krögare har bedrivit verksamhet i området i över 20 år och en annan i drygt 30 år. De har nu, tillsammans med grannverksamheterna, mobiliserat sig för att försöka få till en förbättring. 

– Vi har ett torg mitt i Malmö där det inte ens står bilar parkerade på lördagar. De boende här vill ha kultur, inte loppis, säger Alex Pidiakis som var sammankallande och även bedriver Marie Antoinette i området. 

En krögare föreslår torghandel med varierande utbud. Kanske en marknad som flyttar sig från olika torg för att locka besökare. Andra förslag är sommargator och -torg. 

– Jag tror att alla politiker oavsett partifärg vill lyssna på idéer, säger Andreas Schönström. 

Krögarna är ense om att de har kommit med många idéer genom åren men att de avslås av diverse anledningar. Något som de ifrågasätter då de menar på att liknande planer går att genomföra på andra platser, ”så varför inte här”. 

– Det är viktigt att mobilisera så som ni gör här i dag för att nå fram till politikerna, säger Stefana Hoti (MP) uppmuntrande.

Mötet användes som ett bollplank där alla fick ventilera sina tankar, högt och lågt. 

”Vi får inte fastna i det negativa, i stället bör vi fundera på vad vi kan göra.”

– Vi får inte fastna i det negativa, i stället bör vi fundera på vad vi kan göra. Jag tycker att vi ska ha fler permanenta uteserveringar här, likt under pandemin , säger Andreas Schönström. 

Området är inte helt enkelt att planera aktiviteter på, men alla är överens om att det är långt i från omöjligt och att det borde gå att väcka Drottningtorget. 

– Torget är den enda aktivitetsytan här och det är svårplanerat med trafiken som går precis inpå. Dessutom är bullerlagstiftningen i Sverige är så sträng att en enda boende kan sätta stopp för allt, säger Andreas Schönström. 

Och det var just det som hände på Drottningtorget för ett antalet sedan. Förr sträckte Malmöfestivalen sig dit men efter klagomål kom området att begränsas. 

– Vi kanske skulle dra aktiviteterna från centralen för att få färre klagomål där, föreslår Noria Manouchi (M). 

Efter en del diskussioner om huruvida vissa idéer kan bli verklighet eller inte undrar krögarna hur de ska gå vidare. 

– Vi vill mycket men vad är nästa steg? Jag älskar Malmö. Vi behöver er hjälp för att lyckas, säger Alex Pidiakis. 

– Många bäckar små. Vi kan exempelvis börja med fotboll på torget som ni har föreslagit tidigare, säger Noria Manouchi. 

”Det går inte en enda bäck hit.”

– Det är därför vi har kallat till det här mötet. Det går inte en enda bäck hit, kontrar Alex Pidiakis. 

Samtalen var lika goda som maten som serverades i den unika lokalen. Många lärde sig nog hur och vad de ska göra för att på ett bättre sätt nå fram till beslutsfattarna. 

– När Malmö stad inte kan göra allt så kan vi hoppa in. Vi gör gärna något här, säger Sophie Lindström från Malmö citysamverkan. 

Mötet gav inte några garantier men det gav hopp. Företagarna visade att de är viktiga för staden och att tillsammans kan de pusha för förbättring. 

– Det finns absolut tillfällen där vi på Malmö stad kan inkludera Drottningtorget mer, säger Stefana Hoti.