Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Fem gratisverktyg som gör nätverket snabbt och säkert

Fem gratisverktyg som gör nätverket snabbt och säkert

Nätverk är en huvudvärk för många av oss. Många gånger känns de onödigt långsamma och irriterande instabila. Många oroar sig också över säkerheten.

Här är fem verktyg som kan hjälpa dig att ta makten över din router och ditt nätverk. Alla är gratis i sin grundform.

Fing

Vem använder nätverket?

För att kontrollera om det några ovälkomna enheter på ditt trådlösa nätverk kan du använda gratisappen Fing.

Tryck bara på Scan for devices så visas en lista över vilka prylar som använder ditt wifi-nät. Appen finns inte bara för Android och Iphone/Ipad utan även som Windows-app.


Wifi Analyzer

Snabbare wifi i mobilen…

I ett flerfamiljshus brukar det finnas många wifi-routrar. Om deras signalerna ”krockar” kan uppkoppling bli långsam – och för att slippa det kan du byta kanal (channel).

Gratisappen Wifi Analyzer Free hjälper dig att hitta rätt kanal så att du kan byta. Läs mer i vår guide här.


Netspot

… eller datorn

Föredrar du att använda datorn kan du installera Netspot Free Edition. Verktyget analyserar på samma sätt ditt nätverk, men är inte helt lätt att förstå sig på för en vanlig användare.


Hastighetstest för nördar

Din uppkopplings hastighet kan du mäta med Cloudflare Speed. Tjänsten påminner om välkända svenska Bredbandskollen men medan den visar fasta värden presenterar Cloudfare en graf över hur hastigheten skiftar. Den nördiga kan även spara resultatet som en Excel-fil.


Speedtest

Mät hastigheten i Windows

Vill du att använda ett Windows 10-program för att mäta uppkopplingens hastighet kan du välja Speed by Ookla. Det är en tjänst som finns för de flesta enheter.

LÄS MER: Fyra tjänster som mäter hur snabbt du kan surfa.