Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Facebook Protect – det här behöver du som administratör göra

Facebook Protect – det här behöver du som administratör göra

Den senaste tiden har många som administrerar sidor på Facebook nåtts av uppmaningar att slå på något som kallas för “Facebook Protect”. Vi på redaktionen inkluderade, som ju driver flertalet Facebook-sidor för våra olika publikationer. Vi anmodas slå på funktionen inom 15 dagar för att inte förlora åtkomsten till våra sidor och konton.

Folkvald ämbetsman – jag?!

Problemet? Meddelandet, som verkar skickas både som e-post och direkt i Facebook-appen är så aggressivt och brådskande formulerat att många ifrågasatt dess äkthet. Det blir inte bättre av att informationssidan om Facebook Protect antyder att funktionen främst är till för politiska kandidater, deras kampanjarbetare och folkvalda ämbetsmän. Ursäkta, vadå?

Skydda ditt Facebook-konto – knepen som höjer säkerheten

När man administrerar ett par sidor om prylar på Facebook känner man sig inte direkt träffad av den definitionen. Faktum är att Metas informationsarbete om Facebook Protect är så uselt att det riskerar att skapa mer problem än nytta för användarna.

Facebook Protect
Lyd – eller bli utelåst!

Det är synd, eftersom den grundläggande tanken är god – om än något oklar. Mot bättre vetande följer jag Facebooks scam-osande länk och där appen konstaterar att jag redan har tvåfaktorsautentisering aktiverat. That’s it. Facebook Protect är alltså en uppmaning om att slå på tvåfaktorsautentisering oavsett om du redan gjort det eller inte. Processen verifierar också att du är en äkta person utan att för den sakens skull gå närmare in på hur detta görs.

Du som nåtts av detta som sidadministratör på Facebook behöver alltså vidta åtgärd i rödaste rappet. Eftersom vi lärt oss att inte följa skumma länkar i mejl, sms eller liknande vill vi tipsa om att du hittar Facebook Protect-aktiveringen även direkt i appen.

Så slår du på Facebook Protect

  1. Dutta på hamburgermenyn.
  2. Välj inställningar och sekretess
  3. Under “Konto” går du in på Säkerhet och inloggning
  4. Dutta in på Lösenord och säkerhet
  5. Här hittar du processen för att aktivera Facebook Protect.

Tvåfaktorsautentisering på Facebook erbjuder flera olika alternativ för dig som användare. Du kan använda en autentiseringsapp eller exempelvis välja att få engångskoder per sms eller telefonsamtal. Du kan läsa mer om funktionen här.

Enligt Meta är Protect en form av “avancerad säkerhet som hela tiden är aktiv”. Den består både av skärpt inloggningskontroll liksom regelbundna säkerhetsuppdateringar och “förebyggande uppmaningar” när Facebook lanserar nya funktioner som påverkar sidadministratörer. I framtiden ser vi gärna en något mindre alarmistisk approach, dock.