Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Få nyheter, men fortfarande bästa säkerhetspaketet

Få nyheter, men fortfarande bästa säkerhetspaketet

Bitdefender har varit en av våra topprekommendationer i flera år. Ett säkert virusskydd och en bra knippe andra datorsäkerhetsfunktioner i ett prisvärt och lättanvänt paket. Bitdefender vann vår Bäst i Test-utmärkelse förra året, men frågan är om de kan upprepa det i år, då det inte skett så mycket nytt med programmet, medan några av konkurrenterna lagt till nya funktioner.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Med vissa begränsningar och avsaknad av enstaka funktioner är Bitdefenders premium-paket inte komplett, men de kompenserar det med utmärkt grundsäkerhet, låg prestandapåverkan, bra räddningsverktyg, smidigaste hanteringen och lockande pris. Det är inte den mest funktionsspäckade säkerhetssviten, men den som vi helst vill ha i datorn.

Positivt

  • Utmärkt säkerhet
  • Diskret och problemfri hantering
  • Bra knippe kvalitetsfunktioner
  • Fördelaktigt

Negativt

  • Begränsat med detaljinställning
  • Full vpn-tjänst kostar extra
PC för Alla Bäst i test

Priset är fortfarande lockande. Vi har testat Bitdefender Total Security, vilket är tillverkarens näst största paket. Skillnaden på den och dyraste paketet Premium Security är att det i Premium ingår obegränsat med data i Bitdefenders vpn-tjänst, medan det är ett tillval till Total. Utöver det är funktionaliteten den samma.

För Total Protection kan du också välja att köpa licens för fem enheter istället för tio, vilket du kan spara en slant på i ett mindre hushåll. Ett paket för fem datorer, mobiler eller plattor kostar 800 kronor per år, men med aggressivt prissatt introduktionspris på 320 kronor för första året. Så priset är fortfarande en sak som lockar med Bitdefender.

Virusskyddet håller toppklass enligt både AV-test och AV Comparatives, och är i topp fem 2021 enligt AV Comparatives. Så det håller så tätt som ett antivirus kan mot både traditionella virus, nolldagsattacker, spionprogram och andra liknande hot. Bägge expertlabben noterar en viss prestandapåverkan, lite över medel för branschen, med liten fördröjning vid start av program, men i gengäld snabbare hantering av webbsidor än branschgenomsnittet.

Bitdefender
Bra överblick och rätt automatik för de flesta.

Smart automatik gör jobbet

Det kan vi absolut acceptera, men på en alltför långsam dator kan det eventuellt bli ett irritationsmoment. Själva programmet irriterar dock minimalt. Det är snabbt och enkelt att installera, och när det väl är igång så gör det inte mycket väsen av sig, utan gör det mesta i bakgrunden.

Detta tack vare dess autopilot-inställning som är aktiverad som standard. Det ger dig dels väl balanserade inställningar i programmet, dels en genomgång av systemet med tips om hur du gör det säkrare, till exempel med brandväggsinställningar och Windows-inloggning. Du kan också aktivera en automatisk detektering av vad du gör på datorn som kan ställa Total Security i olika lägen, störningsfritt spel- respektive filmläge, extra skydd vid anslutning till publika wifi, batterisparläge som skjuter upp tunga genomsökningar och så vidare.

Programmet ser på ytan inte särskilt funktionsfyllt ut, men gräver vi bland menyerna hittar vi en hel del intressanta funktioner. Här finns bra spamfilter för e-post med möjlighet att hantera kyrilliska och flera asiatiska skrivspråk, här finns behändig kontroll för webbkameror och mikrofoner, du kan djupradera filer, blockera spårande cookies och göra bankärenden och andra känsliga saker i en extra säkrad separat webbläsare kallad Safepay. 

Bitdefender Central
Föräldrakontrollverktyget i webbportalen Bitdefender Central.

Utrymme att växa

Du får ett lösenordsarkiv där du även kan spara wifi-lösenord, licensnycklar, bankuppgifter och mycket mer. Men förutom import av lösenord från vanliga webbläsare så har den inga andra särskilt smarta funktioner. I paketet ingår också en vpn-tjänst, men även i detta Premium-paket är den begränsad till 200 megabyte om dagen och du kan inte välja land eller server. För full vpn-funktion får du skaffa separat abonnemang. Det är lite snålt, men då priset för Total Security inte redan är högt så kan vi förlåta det.

Det finns också en stöldskyddsfunktion för laptops och mobila enheter, som du kan spåra låsa och radera stulna eller borttappade enheter som har Bitdefender installerat. Det görs via ett webbkonto som du knyter ditt Total Security-konto till. Här kan du också få bra föräldrakontroll med det mesta du kan tänkas behöva i funktionsväg.

Bitdefender introducerar inga stora nyheter i år, men med finputsning i bakgrunden och fortsatt starka verktyg för sådant som räddning av datorn efter attack eller kapning av utpressningsprogram hör den fortfarande till en av våra absoluta favoriter. Till bra pris dessutom, vilket gör att den även i år kniper förstaplatsen.

Specifikationer

Produktnamn: Bitdefender Total Security
Tesetat: Februari 2022
Kontakt: www.bitdefender.se
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, säkerhetsanalys, spårningsskydd, stöldskydd, nätverkskontroll, djupradering, räddningsmiljö, systemrensning, vpn, med mera
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 2 GB ram, 2,5 GB ledig lagring
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året/förlängning: 319,99 / 799,99 kr (1 år, 5 enheter)