Hoppa till innehåll
Hem » Blog » F-Secure Total: Rent och snyggt, men fortsatt begränsat

F-Secure Total: Rent och snyggt, men fortsatt begränsat

I F-Secures programpaket Total ingår tre separata program. Det är framförallt baserat på Safe, leverantörens antivirus- och internetsäkerhetsprogram, och till det får du sedan också vpn-tjänsten Freedome med obegränsad trafik, samt lösenordshanteraren ID Protection. Med ett standardpris på 849 kronor per år för tre installationer, 637 kronor för första året, är det inte billigast i klassen, men inte heller extremt dyrt.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

F-Secure lider fortfarande av att de saknar den uppsjö av små och smarta bonusfunktioner som andra säkerhetspaket erbjuder. Men med god säkerhet och bra prestanda kommer de långt ändå. Gränssnittet har snyggats till och medföljande vpn-tjänsten har blivit bättre sedan vårt senaste test. Det räcker inte till toppbetyg, men F-Secure är på rätt väg.

Positivt

  • Avskalat och lättanvänt
  • Låg prestandapåverkan
  • Förbättrad vpn och lösenordshantering

Negativt

  • Få extra funktioner
  • Begränsade inställningsmöjligheter
  • Föräldrakontroll kan förbättras

Safe i sig är långt ifrån det mest funktionsfyllda säkerhetsprogrammet på marknaden. Flera andra leverantörer fyller på med krypteringsverktyg, filradering, systemoptimering, säkerhetskopiering och mycket mer, men här är utbudet betydligt mer spartanskt. Safe har inte ens egen brandvägg i systemet, utan F-Secure anser att Windows egna är säker nog och inte behöver förstärkas.

Det viktigaste, ett bra virusskydd, kan F-Secure dock leverera. Det får högsta betyg för virusdetektering av AV-test, och dessutom beröm för låg systempåverkan. På en punkt gör den datorn långsammare än andra antivirus, vid fil-skrivning, men har din dator en bra ssd så ska det knappt märkas.

Här finns också ett diskret och effektivt bankskyddsläge som går igång automatiskt på de flesta sajter som behandlar personliga finansiella data. Då blockeras andra program, skriptverktyg och fjärranslutningar, tills du lämnat den känsliga sajten. För detta behöver du ett webbläsartillägg, som också aktiverar länkscanning på söksidor samt blockerar surfning till kända skadliga sidor.

F-Secure
F-Secure Total med nytt gränssnitt.

Tydligare design och mer automatik

Safe har fått ett uppdaterat gränssnitt sedan förra gången vi testade, med mer överblick över status och grundfunktioner än tidigare, men då det inte direkt var ett överflöd av funktioner att hålla koll på tidigare blir det mest en kosmetisk förändring. En del funktioner har trimmats och uppdaterats under året. Bland annat är det tydligare markerat i gränssnittet när du går in i bankläge.

Spelläge, som stänger av bakgrundsscanning, störande popuper med mera är numera automatiskt detekterat istället för något du måste komma ihåg att slå igång själv. Vi tror att detta fungerar, men det finns ingen påtaglig indikator som visar på det när vi drar igång ett spel. Du får nu även upp en fråga om att genomsöka usb-minnen om du pluggar in dem i datorn. Det kunde göras manuellt förut men är nu standard, vilket har blivit allt vanligare i antivirusprogram.

De två extra programmen som ingår i Total är bägge snabbladdade och lätta att använda. Freedome är en vpn med servrar i 22 länder, plus val för olika delar av USA och Kanada. Den gör jobbet för ip-maskning och för ip-adress-anonymisering. Vid ett tidigare test av Freedome var vi tveksamma till prestanda och att vissa tjänster som BBC Iplayer inte fungerade. Prestanda varierar fortfarande klart mellan sessioner och servrar, men vi lyckas nu strömma Iplayer-serier i hög kvalitet, så det är hoppfullt att det skett en förbättring.

Koll på osäkra konton

F-Secure ID Protection är en lösenordshanterare som inte bjuder på några stora överraskningar funktionsmässigt, men som gör ett godkänt jobb med att logga sparade lösenord, tipsa dig om hur säkra dina befintliga lösenord är, och fylla i de du sparat på sajter via datorer och i mobiler om du installerar den på en Android- eller IOS-enhet. En lite irriterande detalj är att den inte importerar lösenord från webbläsaren automatiskt, utan vi måste skapa en exportfil i Chrome manuellt.

F-secure
ID-övervakning håller koll på läckta lösenord och andra känsliga uppgifter.

I ID Protection ingår också övervakning av upp till fem e-postadresser, förslagsvis en per dator. Det är lite snålt att du bara kan registrera fem mejladresser. Den håller koll på dataläckor världen över och kan se om dina uppgifter figurerar där. Då blir du varnad och bör byta lösenord direkt.

Den är liksom flera andra liknande tjänster lite väl ivrig på att varna för gamla läckor. Varningar om läckta lösenord från så länge sedan som 2016 dyker upp med en arg röd varning, lösenord som byttes ut direkt när det begav sig. Det ser inte ut att gå att registrera dessa problem som lösta och få bort dem ur varningslistan.

Enkel föräldrakontroll

Du kan också få viss hjälp om du trots det skulle drabbas av identitetsstöld, då kan F-Secure hjälpa dig kontakta rätt myndigheter för att minimera problemet och ge dig bästa chans att få tillbaka din identitet. Det är en tjänst som sköts av Tenerity i Sverige.

I förra årets version av programmet var föräldrakontrollen en tydlig separat avdelning. Här finns funktionerna kvar men var svårare att hitta. Du kan kontrollera vilka program eller appar ditt barn kan använda, filtrera webbinnehåll på färdiga kategorier och sätta både tidskvot och tidsschema för appar. Det finns såvitt vi kan se inga spårnings- och övervakningsfunktioner.

F-Secure är ett fungerande bra val för dig som vill ha en extra diskret säkerhetsfunktion, men bristen på flera funktioner som konkurrerande paket har gör den måttligt intressant som helhetslösning. Här får du ett smidigt men avskalat internetsäkerhetsprogram, och två dugliga men inte klassledande extra funktioner. Du kan behöva komplettera om du har behov av detaljerad föräldrakontroll, stöldskydd, kryptering och säkerhetskopiering, eller om någon mindre funktion hos alternativen faller dig i smaken.

Specifikationer

Produktnamn: F-Secure Total
Testat: Februari 2022
Kontakt: F-secure
Brandvägg: Nej
E-postskydd: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, föräldrakontroll, identitetsskydd, vpn, säkra sökningar, spelläge
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, x86 eller x64 cpu
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året/förlängning: 637 / 849 kr (1 år 3 enheter)