Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Eva Cooper: ”Brotten mot företagen i Örebro län är årets sommarplåga”

Eva Cooper: ”Brotten mot företagen i Örebro län är årets sommarplåga”

Årets sommarplåga är alla brott mot länets företag, skriver Företagarnas experter i en debattartikel på NA.

En av tre företagare har blivit utsatt för brott de senaste fem åren. Två av tre tycker inte att polisnärvaron är tillräcklig för att de ska känna sig trygga. Och många upplever att det inte finns någon ”mening” med att polisanmäla när det väl sker något, det visar en unik rapport från Företagarna.

Otrygghet och brott ingredienser i sommarreceptet

Sommaren är en årstid för avslappning. En tid då vi vill kunna känna oss lugna och trygga i solen. Tyvärr är för många av Örebro läns småföretagare i stället otrygghet och brott ingredienser i sommarreceptet. De återkommande undersökningar som Företagarna gör visar att andelen företagare som blir utsatta för brott ökar, och att färre företagare än någonsin anmäler brotten – hopplösheten inför att anmäla gäller särskilt bland företagare verksamma på landsbygden, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper och Pontus Lindström, expert på brott mot företagare i en debattartikel på NA. 

Kostar samhället enorma summor

Ingen vet hur hög prislappen är för detta. Enligt bedömare bedöms enbart bedrägerierna varje år kosta Sveriges skattebetalare 265 miljarder kronor. Det är tre och en halv gånger så mycket än vad som årligen läggs på försvaret och samhällets krisberedskap. Eller fem gånger mer än vad hela rättsväsendet kostar staten årligen.

– När företag läggs ner eller flyttar på grund av kriminaliteten skapas en nedåtgående spiral för hela samhället när arbetstillfällen försvinner följt av minskad samhällsservice och färre inbetalade skattekronor, säger Eva Cooper. 

Läs Företagarnas rapport ”Brott mot företagare” här.