Epson var första skrivartillverkaren som introducerade bläckstråleskrivare baserade på återfyllbara tankar med prisvärt bläck istället för separata och betydligt dyrare patroner. Sedan har fler tillverkare börjat satsa på bläck som alternativ till laser och led-skrivare på kontoret, både med liknande tank-lösningar och högkapacitetspatroner. Och Epson har fortsatt lansera nya Ecotank-skrivare.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Med lägsta kostnad per sida i sin klass och en tilltalande kompakt design är det mycket som talar för Epson. Det som saknas för att den ska kunna vara med och fajtas om en riktig topplats är ett snäpp bättre utskrtiftskvalitet, en mer pålitlig skanner, och viss förbättring av användarvänligheten Men bara lite.
Positivt
- Kompakt form
- God utskriftskvalitet
- Extra billiga utskrifter
Negativt
- Bökigt att göra inställningar
- Vissa problem vid skanning
- Omständligt att göra inställningar
Den senaste är Ecotank ET-2856 som precis har lanserats. Det är en skrivare tänkt för ett mindre kontor eller hemmakontor där det skrivs ut måttligt, men fortfarande regelbundet. För att ha stora bläcktankar, och som alla bläckstråleskrivare i denna klass även en skanner inbyggd upptill, är det en relativt kompakt skrivare. Du får ingen dokumentmatare som lägger till centimeter på höjden, och bläcktankarna är väl dolda inne i maskinen.
Med pappersinmatningen i en springa på ovansidan i klassisk bläckstråle-stil är det ingen skrivare du ska fylla på med papper och sedan bara skriva ut någon gång i veckan. Då riskerar du att det samlas damm på pappren. När den inte används en längre tid är det därför bättre att tömma den på papper och stänga luckan för det. Likaså behöver du fälla ut fack för pappersutmaning på framsidan. Det gör att skrivaren trots allt tar upp en hel del bordsyta.
Ecotank ET-2856 har en enkel men tilltalande design. Den har en kontrollpanel på framsidan som går att vinkla upp för bättre ergonomi, med en enkel färgskärm och fyra styrknappar för navigering. Skärmen är bara drygt två gånger två centimeter, men är tydlig och ger överraskande bra överblick när vi knappar oss runt i menyerna.
Lätt att konfigurera, knepigare att administrera
Förutom ett program för att skanna från datorn finns det inget enkelt sätt att administrera skrivaren från en dator. Det finns ett webbgränssnitt, men inga instruktioner som berättar hur du loggar in till det. Efter mycket letande hittar vi svaret, lösenord är skrivarens serienummer. Väl inne kan vi nå alla skrivarens inställningar på ett smidigare sätt. Till exempel för registrering på Epson Connect, tillverkarens egna molnutskriftstjänst. Skrivaren stödjer också Apple Airprint.

För installation använder vi dock Epsons utmärkta mobilapp Smart Panel. Den hittar skrivaren trådlöst med direkt wifi-anslutning och du kan sedan enkelt med tydliga instruktioner ansluta till lokalt wifi och konfigurera den för första användning. I appen finns sedan ett gäng extra utskrifts- och skanningsfunktioner för att underlätta vid mobil anslutning. Du kan också göra visst skrivarunderhåll via appen, men långt ifrån allt.
För att komma igång behöver du bara fylla på bläck i tankarna och vänta några minuter tills skrivaren är redo att köra. Du får fem flaskor på köpet – en full påfyllning av varje färg plus en extra svart. Skrivhuvuden sitter förmonterade och vi hittar ingen information om andra förbrukningsartiklar.
Billigaste utskrifterna, troligen
Det innebär att utskriftskostnaderna kan bli riktigt låga. Medföljande bläck uppges räcka för 14 000 svartvita eller 5 200 fyrfärgssidor. Och med tanke på att priset för en flaska bläck är allt annat än dyrt så pratar vi om några få öre per sida. Faktiskt billigast bland skrivare vi testat på senaste år.
Men frågan om det finns dolda kostnader för underhåll är svårt att svara på. Epson menar att reservoarer som tar hand om överflödande bläck ska räcka för ”skrivarens livslängd” men är inte så öppna med exakt vad det innebär. Skrivaren har ett år eller 30 000 sidors garanti. Så om du inte skriver ut väldigt flitigt så behöver du inte oroa dig för det på ett tag.
Skrivaren är snabb med att få ur sig enstaka utskrifter, den vaknar på nätverksanrop på ett par sekunder och vi får ut en svartvit textsida ute på precis tio sekunder, och mellan 17 och 20 sekunder för en färgutskrift. Tunga dokument som foton och stora pdf-er kan dock ta längre tid. Det finns också möjlighet till bläcksparande snabbutskrifter. Samt ett högkvalitetsläge, men vi ser inte så mycket skillnad på det och standardläget.

Bra utskriftskvalitet
Kvaliteten är allmänt hög, med snygga färger i kontorsdokument och utskrivna webbsidor, fin toning av grafik och bilder och bra svärta i text. Foton får en aning blåstick, men inget som på allvar stör. Det är faktiskt en sak som åtgärdas om vi växlar till hög kvalitet. Så kanske kan det vara värt det vid de tillfällen du ska skriva ut dokument med bilder i. Likaså gillar vi kvaliteten i kopior och inlästa dokument. Resultatet blir jämnt och verklighetstroget.
Den är pålitlig så när som på en sak: skannern har svårt att hantera tjocka saker som en tidning eller en bok, då luckan inte riktigt kan stängas bra på den och hålla dem nere. Det gör att det kan bli suddigt i periferin och ett visst ljusläckage vid inläsning. Ska en skrivare ha multifunktion så tycker vi en sådan detalj är värd att dubbelkolla.
Specifikationer
Produktnamn: Epson EcoTank ET-2856
Testad: Oktober 2021
Kontakt: www.epson.se
Skrivartyp: Bläckstråle med tank
Upplösning: 5760×1440 dpi
Dubbelsidig utskrift: Automatisk
Max pappersformat: A4
Kapacitet inmatningsfack A4: 100 ark
Anslutningar: Wifi, usb
Inbyggd skanner/mfc: A4, ingen dokumentmatare
Utskriftshastighet, första sida A4*: 10 sek (sv), 17 sek (färg)
Utskriftshastighet, flera sidor A4*: 10,3 sid/min (sv), ca 5 sid/min (färg)
Kontrollprogram/app: Nej/ja
Molnutskrift: Apple AirPrint
Mått: 37,5 x 34,7 x 18,7 cm
Vikt: 5,4 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: 3 990 kr
Kostnad bläck
Medföljande bläck**: 14 000 sidor (sv), 5 200 sidor (färg)
Maxkapacitet bläck**: 7 500 sidor (sv), 6 000 sidor (färg)
Kostnad bläck***: 125 kr (sv), 75 kr (per färg) på Inky.se
Kostnad per sida A4, beräknad på uppgiven kapacitet: 1,6 öre (sv), 6 öre (färg)
* Uppmätt utskriftshastighet på A4 med skrivarens standardinställningar
** Uppgiven kapacitet för utskrifter enligt iso-standard för bläck- respektive laserutskrift
*** Bästa pris för maxkapacitet på originaltoner/bläck i svensk butik oktober 2021