Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Enkelt och prisvärt – vi testar 5 färska Chromebooks

Enkelt och prisvärt – vi testar 5 färska Chromebooks

Chromebooken fortsätter bli allt smartare och mångsidigare, både i hårdvara och mjukvara. I år har vi sett Chrome OS få ny smart funktionalitet som förbättrade och utökade tillgänglighetsfunktioner, smartare integrering till Android-mobiler och ett helt gäng små gränssnittsförbättringar för förbättrad livskvalitet.

Testade chromebook-laptops

Läs även: Test av chromebooks med den högsta prestandan 

Du kan scanna dokument med webbkameran med automatisk beskärning och spara till pdf, i alla fall om du lyckas få bra nog bildkvalitet. Du kan snabbare flytta flikar mellan webbläsarfönster och virtuella skrivbord, du kan spela in vad som sker på skärmen, du kan få uppdateringsindikator för appar i app-menyn precis som i mobilen, och mycket mer.
 

Strömma mer än film med snabb wifi

Chromebook har alltid varit utmärkt för att strömma video, i alla fall om dess skärm och högtalare är av kvalitet. Med strömmande speltjänster som Google Stadia och Geforce Now är en Chromebook med en snabb bredbandsuppkoppling och bara grundläggande egen prestanda nu även bra nog att köra en mängd spel på. Och med wifi 6 i flertalet av årets nya Chromebooks är förutsättningarna för det bättre än någonsin.

Även Android-versionen av Microsofts Xbox Gamepass fungerar på många Chromebooks om du installerar Google Play-appen för det, men stödjs än så länge inte officiellt. Sedan har du också stora delar av Androids spelutbud att tillgå, i alla fall för Chromebooks med lite bättre grafikkrets.

En annan sak som skedde våren 2021 var att stödet för Linux-program i Chrome OS har lämnat beta-stadiet. Du behöver fortfarande aktivera stödet manuellt, och hur du hittar, laddar hem och installerar Linux-program är ingenting som systemet hjälper dig med. Du får en text-kommand-prompt och får sedan Googla fram lösningen själv. Men för den som är vågad finns det goda möjligheter att komplettera funktionaliteten med mer traditionella program.
 

Chromebook i fler format

Fokuset för de flesta tillverkare har flyttat från att erbjuda ett lågprisalternativ till Windows-laptopen, till att se Chrome OS som ett likvärdigt alternativ. Kanske inte för alla, men för en viss typ av användare som inte har sin datoranvändning knuten till specifika program eller tillbehör som bara fungerar i Windows eller Mac OS.

Framför allt har utbudet av datorer breddats i år, och fler tillverkare har fler modeller i sortimentet i olika storlek, med olika funktion och olika pris och prestanda. Vill du ha en kompakt 11-tummare med bara prestanda nog för att surfa och inte mycket mer, men med prislapp därefter? Eller kanske en enkel surf- och mediadator för hemmet, fast i 15- eller till och med 17-tumsformat för lite mer? Eller en kraftfull och kompetent modell som utmanar i 13-14-tumsformat? Valet är ditt.

Det gör det lättare för oss att testa Chromebooks, då olika tillverkare har modeller som är likvärdiga i format, funktion och prisklass. Här har vi valt att spana in ett intressant urval, 13-14-tummare med prestanda och funktioner som utmanar ultratunna och 2-i-1-laptops. Perfekta att bära med sig till och från en arbetsplats eller till klassrummet.
 

Lika men olika

Till formatet är de mycket lika varandra, inte supertunna och superlätta, men kompakta nog för att vara behändigt portabla. De flesta av dem har 360 graders vikbar skärm och pekfunktion i skärmen, så att de kan vändas ut och in och använda som surfplatta. Eller snarare som pekdator på ett bord. Då också med bra stöd för pekpenna, även om bara en av dem skickar med en på köpet.

Pris och prestanda varierar dock en hel del, från strax under 4 000 kronor till mer än det dubbla och med lika stora variationer eller mer i benchmarkmätningar. Så vi har bedömt varje Chromebook utefter sin prisklass. 
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga leverantörer som har Chromebooks officiellt släppta i Sverige och bad dem ställa upp med en aktuell laptopmodell 13-14-tumsformat lanserad 2021. Av sex tillverkare fick vi in enheter från fem. Dell hade ingen modell de kunde få fram till testtillfället. Vi sållade fram ett urval av så likvärdiga datorer som möjligt, och kompletterade startfältet med en budgetmodell från Samsung, då de för närvarande inte har Chromebook-modeller i högre prisklasser.

Datorerna testades en och en, fabriksnya eller efter återställning, med senaste officiella Chrome OS-versionen installerad. Prestanda testades med Speedometer 2.0 för webbläsarprestanda, Geekbench 5 för processorprestanda, GFX Bench för grafik och CPDT 2.3 för lagringshastighet. Övrig prestanda, och kvalitet har bedömts manuellt under vardaglig användning i två dygn, med bland annat filmströmning på Youtube och Netflix och kontorsjobb med Microsoft Office 360.


Acer Chromebook Spin 514: En välbyggd besvikelse

Acer Chromebook Spin 514 är snygg att skåda, men inte så rolig att använda.

Acer Chromebook Spin 514

Betyg 2 av 5

Omdöme

Denna Chromebook hade kunnat vara riktigt bra, men blir på grund av gammal och underdimensionerad hårdvara ett dumsnålt val. Med mediokra prestanda och både ljus- och färgsvag skärm blir den ingen rolig upplevelse. Du gör gott i att satsa bara lite mer på en mycket bättre konkurrent.

Positivt

 • God byggkvalitet
 • Bra tangentbord
 • Gott om usb-portar

Negativt

 • Tveksamma prestanda
 • Lite och långsam lagring
 • Medioker skärm
 • Inte bästa batteritiden

Testad: December 2021
Tillverkare: Acer
Processor: AMD Ryzen 3 3250C, 2,6 GHz dual core
Grafik: AMD Radeon RX Vega 3
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc ssd, plats för mikro sd
Pris: 6 490 kr på Netonnet

 Läs hela testet av Acer Chromebook Spin 514 


Asus Chromebook Flip CX5: Kompakt och kompetent Chromebook

Lyxig design, inbyggd penna och högklassig skärm är denna laptops bästa egenskaper.

Asus Chromebook Flip CX5

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är snygg, välbyggd, praktisk och snabb nog, och dess färgstarka skärm får extra plus. Asus Chromebook Flip CX5 är inte helt fulländad. Bara nästan. Vi hade hoppats på mer i batteritid och är det toppad prestanda du är ute efter finns det andra alternativ. Annars är det inte mycket att klaga på.

Positivt

 • Snygg, färgstark skärm
 • Utmärkt byggkvalitet
 • Inbyggd pekpenna
 • Tyst drift

Negativt

 • Något kort batteritid
 • Vissa problem med musplatta

Testad: December 2021
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i3-1155G4, 2,5 GHz dual core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G4 48EUs
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 128 GB ssd, plats för mikro sd
Pris: 5 890 kr på Elgiganten

 Läs hela testet av Asus Chromebook Flip CX5 


HP Chromebook X360 14c: Prestanda-Chromebook ger mixat intryck

Denna 14-tummare imponerar på vissa punkter, men lyckas inte övertyga helt.

HP Chromebook X360 14c

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Prestandan i ny Core-processor och branschens mest bekväma tangentbord och mus gör HP Chromebook X360 14c intressant. Bra ljud är också ett stort plus. Tyvärr fallerar det på ett par andra punkter, speciellt en ljussvag skärm och en batteritid som är oväntat kort.

Positivt

 • Bra prestanda
 • Utmärkt mus, tangentbord, och pek
 • Snygga färger i skärmen
 • Utmärkt ljud

Negativt

 • Något tjock
 • Relativt ljussvag skärm
 • Halvdan batteritid

Testad: December 2021
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 80EUs
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Pris: 7 990 kr på HP

 Läs hela testet av HP Chromebook X360 14c 


Lenovo Ideapad Flex 5i: Årets bästa Chromebook-dator

Det här är inte bara en unik Chromebook, det är också den billigaste oled-laptop du kan köpa just nu.

Lenovo Ideapad Flex 5i

Betyg 5 av 5

Omdöme

Den kostar visserligen mer än en genomsnittlig Chromebook, men är inte heller då orimligt dyr för sin prestanda, kvalitet och funktionalitet. Oled-skärmen är pricken över i som höjer den över mängden. Det här är den bästa Chromebook vi testat, och ett par småsaker att fixa i mjukvara och drivrutiner hindrar den inte från att vara en fullträff.

Positivt

 • Bra prestanda
 • Snygg, kompakt och välbyggd
 • Fantastisk oled-skärm och fint ljud
 • Snabb ssd

Negativt

 • Inte perfekt muskontroll
 • Hdr-problem i Youtube

Testad: December 2021
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 80EUs
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Pris: 8 990 kr på Dustin Home

 Läs hela testet av Lenovo Ideapad Flex 5i 


Samsung Galaxy Chromebook Go: Billig laptop faller på skärmen

Denna traditionella Chromebook i budgetklass hade kunnat vara väl värd sin lilla slant, om inte Samsung snålat för mycket.

Samsung Galaxy Chromebook Go

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Budget-datorer ska bedömas utefter budget-kriterier, men även då blir vi inte övertygade av Chromebook Go. Den har en del egenskaper som vi gillar. Wifi 6 är ett plus, batteritiden är pålitlig och designen är både snygg och ger god komfort. Snålt med minne och lagring, och en skärm som inte håller måttet gör dock att vi inte kan rekommendera den. Det finns klart bättre Chromebooks till samma eller lägre pris.

Positivt

 • Bättre högtalare än väntat
 • Wifi 6
 • Lågt pris

Negativt

 • Usel skärm
 • Lite och långsam lagring
 • Ej bakbelyst tangentbord

Testad: December 2021
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Celeron N4500, 1,1 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphics 16EUs
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 32 GB emmc ssd, plats för mikro sd
Pris: 3 690 kr på Komplett

 Läs hela testet av Samsung Galaxy Chromebook Go