Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Enkel wifi 6-router som sköter det mesta automatiskt

Enkel wifi 6-router som sköter det mesta automatiskt

Testad produkt: D-link R15
Wifi 6-routrar är numera så pass billiga att det inte finns någon anledning att dumsnåla och välja en wifi 5-router istället. De enklaste har dock ofta varit påtagligt torftiga i funktionsutbudet och varierar stort i kvalitet, speciellt om du vill kunna koppla upp gamla wifi 5-enheter. Nya budgetroutern från D-link med namnet R15 gör ett bättre jobb på de punkterna än många konkurrenter.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Smartare, snyggare och med mer automatik… och till och med ai under huven? Trots det tappar inte D-link bort det som de alltid varit bra på, god grundkvalitet och högt prisvärde. Det finns utrymme för förbättring, men i en mindre lägenhet är nya R15 ett solitt val för den prismedvetne.

Positivt

  • God prestanda för enskilda användare
  • Hög användarvänlighet
  • Liten och diskret
  • Bra pris

Negativt

  • Inte bästa räckvidd
  • Ingen usb eller virusskydd
  • Oklart vad automatiken gör
PC för Alla rekommenderar

Den är den första routern i D-links nya hemmaroutersatsning, med ny design, ny app och nya gränssnitt, och nya enklare produktnamn. Tidigare hette alla routrar DIR (kort för D-link Internet Router) följt av en ofta kryptisk sifferkombination. Nu blir det tydligare: R för fristående routrar, M för mesh-paket och E för extender. Och sedan en siffra som motsvarar bandbredd.

Den router vi har här heter R15, och har med andra ord 1,5 gigabit i wifi-kapacitet. Det är fördelat på 300 megabit för 2,4 GHz och 1 200 megabit för 5 GHz-bandet. Det gör den till en lagom router för en mindre till halvstor lägenhet om ni inte är för många som vill dela på bandbredden samtidigt.

D-link R15 är en kompakt router för bordsmontering i vit plast. För en router i denna prisklass har vi inga höga krav på byggkvalitet så länge allt fungerar, och en del tydliga skarvar innebär inga minuspoäng. Den har små mått på bredden och djupet, men antennerna, två baktill och två på sidan, är relativt långa.

En tydlig rad statusdioder pryder framsidan, och på undersidan hittar vi fästen för väggmontering. Förslagsvis med antenner och kablar riktade uppåt. På baksidan sitter en gigabitport för internetuppkoppling och tre fasta lan-portar, även de i gigabithastighet. Usb-port och möjliga funktioner det innebär, får du klara dig utan.

D-link R15
D-link R15 i sitt gråa och vita plastskal.

Automatik under huven

R15 är en av D-links nya Eagle Pro AI-routrar. Det är mjukvaruplattformen bakom, och också namnet på D-links nya mobilapp för konfiguration och administration. Att installera routern är en barnlek. Vi pluggar in och slår på allt, laddar ner appen och läser in en qr-kod i snabbstartsguiden. Sedan sköter appen det mesta helt själv.

Registrering av routern mot ett konto hos D-link är dock ett krav. Med det får du fjärradministration och möjlighet till röststyrning av routern via Google Assistent och Amazon Alexa.

Som namnet Eagle Pro AI antyder så är ai-assisterade funktioner en del av nyheterna. D-link kallar den också för en ”smart router”. Bland annat ska routern kunna optimera trafikprioritering över tid utefter hur du använder den och förbättra dataflöde i mesh-nätverk om du har det. Du får också analys om säkerhet och användning i regelbundna rapporter som går att läsa i appen.

D-link R15 baksida
D-link R15.

Rätt prestanda för få användare

Vad detta gör för den vardagliga användningen kan man behöva ett långtidstest för att reda ut, men funktioner och prestanda från start är det inget fel på i D-link R15. Vi får cirka 700 megabit per sekund i uppkoppling mellan en wifi 6-utrustad laptop och vårt gigabit-bredband i samma rum som routern. Även uppkoppling med wifi 5 är snabb och stabil.

Smart Connect-läge som låter routern välja frekvensband själv för anslutna enheter är påslaget som standard, men det går att stängas av. Vi märker dock inte att routern träffar fel, så vi låter den vara. Det går bara att köra manuellt om du har mesh-stöd avkopplat.

Räckvidden är inte lika övertygande. Hastigheten avtar påtagligt med avstånd och tunna innerväggar. Vi lyckas täcka en stor tvårumslägenhet utan problem, men vi testade också i en tre rums enplansvilla och fick tveksamt resultat på ett par platser långt från bredbandsuttaget. I alla fall jämfört med vad vi hoppats på för wifi 6.

Eagle Pro AI
Nya mobilappen är snygg och lättanvänd. D-link får pluspoäng för pedagogiska videoguider till de viktigaste funktionerna.

Överraskande bra wifi 5

I gengäld överträffar wifi 5-räckvidden våra förväntningar, och vi får nästan samma hastighet på långt avstånd som med wifi 6. Överlag skulle vi säga att R15 presterar väl godkänt, men att en wifi-extender kan vara en bra idé i större hem. Det bör vara lätt att fixa då routern har stöd för mesh-nätverk. Det gäller dock bara för de nya Eagle Pro AI-produkterna, och den mest lämpliga extendern för det har i skrivande stund inte börjat säljas i Sverige. Den ska dock bli tillgänglig inom kort.

Du får det mesta du kan tänkas behöva i ett hemnätverk, från lättanvänt gästnätverk till grundläggande föräldrakontroll. Det är lätt att gruppera klienter och ge dem surfschema. Innehållsfiltret i föräldrakontrollen är enklast möjliga, en manuell lista url-er att blockera. Är det något som saknas funktionsmässigt så är det stöd för virusskydd.

D-link R15 bjuder inte på några jätteöverraskningar men är ett steg i rätt riktning för D-link, med moderniserat gränssnitt, höjd användarvänlighet och smart automatik, utan att för den delen tumma på det som vi alltid gillat med D-link, god grundkvalitet och bra pris.

Webb
Även webbgränssnittet har fått ett ansikslyft.

Specifkationer

Produktnamn: D-link R15
Testad: November 2021
Kontakt: D-link
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 300 + 1 200 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 3st gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Nej/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, stöd för mesh, stöd för Alexa och Google Assistent
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Via app
Storlek inkl. antenner: 22,4 x 15,7 x 19,4 cm
Pris: 699 kronor på Kjell & Company

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 719 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 321 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 137 Mbit/sek