Hoppa till innehåll
Hem » Blog » En snabb och tyst färglaserskrivare för lilla kontoret

En snabb och tyst färglaserskrivare för lilla kontoret

Testad produkt: Brother HL-L3270CDW
Pris: Från 2 789 kr på Prisjakt

Brother HL-L3270CDW är en äldre skrivare som släpptes redan 2018. Men i skrivarbranschen är det inte särskilt lång tid. Ny teknik kommer inte i rasande takt och HL-L3270CDW saknar inga viktiga egenskaper och funktioner som nyare konkurrenter i samma prisklass har. Möjligen är den lite större i måttet än en del nyare skrivare, men inte mycket.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Den bästa egenskapen med Brothers färglaser är dess skönt tysta drift. Där andra skrivare slamrar och viner är den behagligt dämpad. Den skriver också överraskande snabbt. Men vi hade hoppas på mer finess i bildåtergivning, och kostanden per sida kan avskräcka många potentiella användare.

Positivt

  • Snabba utskrifter
  • Behagligt tyst
  • Goda möjligheter till underhåll

Negativt

  • Inte snyggast på foton
  • Något stor i måtten
  • Dyra utskrifter

Det är en klassisk laserskrivardesign, en fyrkantig låda med rundade hörn, utdragbart pappersmagasin i botten och springa upptill där utskrifter kommer ut. Du får plats med 250 ark i pappersmagasinet och upp till 150 utmatade. På framsidan sitter också en utfällbar lucka där du kan mata in individuella papper om de är mindre än de vanliga A4-arken.

På ovansidan sitter också en uppfällbar och tydlig pekskärm i färg som ger dig tillgång till skrivarens inställningar. Det finns också en mobilapp och ett par olika program för din Windows-dator som du kan ladda hem och som låter dig styra och övervaka skrivarens status, både för hemanvändare och för företag där du hanterar flera skrivare på en gång.

Men där får du inte tillgång till alla detaljinställningar. Likaså finns det ett webbgränssnitt, om du kopplat upp skrivaren till nätverket, där också det mesta i inställningsväg saknas. Så det blir till att knappa på skrivaren lokalt. Det behöver å andra sidan inte göras särskilt ofta. Du har många sätt att ansluta och skriva ut. Fast nätverksport och wifi till det lokala nätverket, usb till en lokal dator, eller med wifi direct.

Har du en app från Brother installerad kan du aktivera anslutning med nfc i mobilen och skriva ut. Du kan också sätta upp fjärransluten molnutskrift med Apple Airprint, Google Cloud Print och ett par andra alternativ.

Lagom för ett litet kontor

Det här är en skrivare tänkt för halvflitig användning för en eller ett fåtal användare och rekommenderas om ni skriver ut mellan 300 och 1500 sidor i månaden. Det är givetvis inget problem att skriva ut mindre, men då kan det finnas mer kompakta och billiga lösningar. HL-L3270CDW är inte superkompakt. Den har upp 44 x 46 centimeter bordsyta och väger över 18 kilo.

Brother HL-L3270CDW
Fyra små tonerkassetter, lättillgängligt placerade på rad.

Men väl på plats sticker den inte ut något och är mellan varven släckt och knäpptyst. Inte heller när den drar igång för en utskrift är den mer än måttligt högljudd, och går snabbt ner i passivt läge igen efteråt. Utskriftsmekaniken har också behagligt dämpat ljud. Den har rak pappersbana där pappret passerar över fyra färger på rad innan det matas ut.

Det gör att det går lika snabbt att skriva i färg som i svartvitt. Vi får ut en första utskrift på mellan 14 och 20 sekunder beroende på om skrivaren behöver väckas ur viloläge eller inte, och den spottar sedan ur sig en sida ungefär var tredje sekund. Och det utan att väsnas. Det är riktigt bra.

HL-L3270CDW klassas i de flesta butiker som en laserskrivare, men använder egentligen en alternativ teknik med led-dioder istället för laser. För dig som användare innebär det ingen stor skillnad. Led- och laserskrivare använder samma (eller liknande) typ av toner som appliceras med värme. Tidiga led-skrivare hade lägre bildkvalitet än laser, men det kan man inte påstå om nyare modeller, inklusive denna.

Reservdelar ökar livslängden

Förutom fyra tonerkassetter har skrivaren bältenhet, trumma och behållare för överskottstoner som kan bytas ut. Men då pratar vi om kapacitet på cirka 50 000 utskrifter, och de är inte hutlöst dyra, och det är ett klart plus att det finns bytbara reservdelar. En stor del av skrivarbranschen, speciellt för konsumenter, präglas av slit och släng-tänket, och du kan förväntas köpa en ny printer när din nuvarande blir för sliten. Bytbara delar förlänger livslängden.

Huvudkostnanden är toner. Det medföljer fyra tonerkassetter som ska klara 1000 sidor, men det går sedan att byta till högre kapacitet på 2 300 sidor för färg och 3 000 sidor för svartvitt. Små färglasrar är inte rätta valet om du vill hålla utskriftskostnader nere, de kompakta tonerkassetterna med mycket inbyggd teknik kostar strax under tusen kronor styck.

Brother HL-L3270CDW
Pekskärmen är av gammal resistiv typ, så det behövs lite extra kraft för att registrera ett tryck.

Så sidor från HL-L3270CDW med genomsnittligt mycket färg, om du till exempel skriver ut ett Office-dokument eller en webbsida, går på ungefär 30 öre för en svartvit sida och över en krona för en färgutskrift. Skriver du ut sällan och bara vill ha bra kvalitet är det ingen viktig faktor, men planerar du att spotta ur dig stora mängder papper kan tank-baserade bläckstråleskrivare vara det smartare valet. Det, eller en riktigt stor laserskrivare.

Snygg text, inte lika snygga bilder

Så, får du rätta kvaliteten? Ja, men med reservation. Du får en respektabel upplösning på 1200 x 600 bildpunkter och snygga neutrala färger för kontorsgrafik. Skrivaren är däremot inte den bästa på att återskapa foton, som kan bli flammiga och ojämna i färgerna och något bleka i färgmättnad. Det är ju ingen fotoskrivare, men bildelement i en utskriven webbsida eller dokument kunde ändå gärna se snyggare ut.

Vi hittar inga inställningar för bildkvalitet som ger någon avsevärd förbättring. Det är absolut inte underkänt, men vi har sett både laser- och led-skrivare genom åren med snyggare resultat på just den punkten. Det är ett litet minus för en annars utmärkt skrivare. Brother tar poäng med utmärkt tyst drift och högt utskriftstempo.

Det blir lite tvetydligt, då utskrifterna är dyra och vi därför föredrar skrivaren i ett scenario då det skrivs ut sparsamt. Det finns också lite att fila på i användarvänlighet, men det blir godkänt även på den punkten. Speciellt med rätta tillhörande programmen installerade på en usb- eller nätverksansluten dator.

Specifikationer

Produktnamn: Brother HL-L3270CDW
Testad: Oktober 2021
Kontakt: www.brother.se
Skrivartyp: LED
Upplösning: 2400×600 dpi
Dubbelsidig utskrift: Automatisk
Max pappersformat: A4
Kapacitet inmatningsfack A4: 250 ark
Anslutningar: Lan, wifi, usb
Inbyggd skanner/mfc: Nej
Utskriftshastighet, första sida A4*: 14 sek
Utskriftshastighet, flera sidor A4*: 24 sid/min
Kontrollprogram/app: Ja/ja
Molnutskrift: Apple AirPrint, Brother Print Service Plugin, Mopria
Övrigt: Nfc
Mått: 43,9 × 46,1 × 25,2 cm
Vikt: 18,3 kg
Garanti: 3 år
Rek. pris: 3 790 kr
Pris: Från 2 789 kr på Prisjakt

Kostnad toner

Medföljande toner**: 1 000 sidor (sv), 1 000 sidor (färg)
Maxkapacitet toner**: 3 000 sidor (sv), 2 300 sidor (färg)
Kostnad toner***: 815 kr (sv), 930 kr (per färg) på Inky.se
Kostnad per sida A4, beräknad på uppgiven kapacitet: 27 öre (sv), 1,28 kr (färg)

* Uppmätt utskriftshastighet på A4 med skrivarens standardinställningar
** Uppgiven kapacitet för utskrifter enligt iso-standard för bläck- respektive laserutskrift
*** Bästa pris för maxkapacitet på originaltoner/bläck i svensk butik oktober 2021