Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Efter protester mot nedstängningen av nattakuten i Lindesberg – nu backar politikerna

Efter protester mot nedstängningen av nattakuten i Lindesberg – nu backar politikerna

Förra året kom beslutet om att stänga den primära nattjouren i Lindesberg. Något som skapade stort motstånd av allmänheten och näringslivet.

Den 28 september 2020 kom beslutet om att stänga Lindesbergs lasaretts nattjour för ortoped- och kirurgi. Sedan dess har flera manifestationer och protester hållts av både allmänheten, näringslivet samt den politiska oppostitionen, skriver NA.se. 

Tack vare det starka motståndet har nu politikerna i regionen backat och redan i oktober kom det välkomnande beskedet att Lindesberg lasarett nu stärks upp med en legitimerad läkare under nattetid. Ett beslut som tagits av regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, skriver tidningen.

Med anledning av detta kommer Företagarna i norra Region Örebro län och PRO istället att hålla i en fredlig manifestation  för att tacka alla som slutit upp i kampen för ett bevarande av akutmottagningen:

– Vi kommer att gå med facklor och plakat och trumpetfanfarer. Företagarna och PRO ska säga sitt. Spektakelteatern ska också delta med framträdanden. Och det här ska vi göra för att politikerna har lyssnat på kritiken och backat om sitt beslut, säger Peter Jilke, kirurg och aktiv i kampen för nattakuten i Lindesberg, och fortsätter till tidningen: 

– Det är unikt att politiker faktiskt backar så som de gjort nu efter en massiv opinion. Nu vill vi synas och höras så att de löften som utlovats också kommer att hållas och genomföras nästa år.

Beslutet innefattar även att from januari så kommer alla inkomna patienter få en första bedömning av en sjuksköterska och läkare. Målet är att hela den samlade styrkan ska vara på plats i mitten av mars.