Testad produkt: Dynabook Tecra A50-J-13W
Pris: Kostar från 13 690 kronor på Prisjakt
Tecra är Dynabooks mellanklass-serie av laptops för företaget, lite lyxigare och mer funktionsrika än prispressade Satellite-serien, men inte lika mobila som slimmade Portégé. Det finns för närvarande tre serier Tecra-datorer, från 13 till 15 tum. Här testar vi Tecra A50, den största av dessa. Även den går att få i en handfull konfigurationer, men inte med överdrivet många varianter att välja mellan, i alla fall inte i butiker.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Låg vikt, hög komfort, gott om anslutningar och god batteritid är bästa egenskaperna i Tecra A50. Har du inte höga krav på färg i skärmen och kan fixa eget externt ljud räcker den långt, och du får en relativt portabel och problemfri laptop till ett inte hutlöst pris.
Positivt
- Kompakt, välbyggd och realtivt lätt
- God batteritid
- Många anslutningar och funktioner
- Dämpad kylning
Negativt
- Kraftfullare konkurrenter finns
- Bleka färger i skärmen
- Platt, trist ljud
Vår testade modell heter Tecra A50-J-13W och finns att få tag på i ett stort antal större och mindre datorbutiker. Dynabook har inget eget rekommenderat butikspris på den, det mesta de säljer går på offert till stora företagskunder, men i butik ligger priset på den på mellan drygt 13 000 och knappt 15 000 kronor.
Det är en relativt tunn och lätt 15-tummare med vikt på 1,65 kilo, men den är inte så slimmad som en del konkurrenter, utan mer utformad för att vara praktisk att använda än för att ta upp så lite plats som möjligt. Till det yttre är den byggd i stadig och tålig metall med en plastram runt skärmen som enda undantag. Även där är byggkvaliteten hög med matt, repfri yta. Chassit ska vara utvecklat mot MIL STD 810-H-standard men Dynabook ger inga exakta löften för vad det innebär för tåligheten.
Rätta byggkvaliteten och funktionerna
Du får ett tangentbord i toppklass som är aningen kompakt på höjden, och en musplatta med bra kvalitetskänsla och kontroll, även den lite mindre än vad vi tycker vore idealt. Tangentbordet har ställbar bakbelysning, och du kan även kontrollera om den ska vara konstant på eller släckas med en timer. Ljusstyrkan är ställbar i tre steg men även som starkast är den relativt svag. I musplattan sitter också en fingeravtrycksläsare i ena hörnet och tar upp ytterligare plats. Det är givetvis ett plus att datorn har en, men vi hade kanske hoppats på separat placering av den.
Vill du logga in med ansikte istället går det också bra då en ir-kamera sitter intill webbkameran ovanför skärmen. Webbkameran har linsskydd som du kan skjuta över den om du oroar dig för integriteten. Ir-kameran är dock alltid i det fria. Webbkameran håller god klass, med brus- och släpfri bild och pålitlig mikrofon för videosamtal.
Datorn har gott om externa anslutningar, dubbla thunderbolt 4-portar, dubbla stora usb-portar fast nätverk och hdmi-utgång. Du får också plats både för micro sd-kort och smartcard om du har användning för det. Tillsammans med vad vi kan se problemfri wifi och bluetooth har du allt du kan behöva i kommunikationsväg förutom möjligen mobiluppkoppling.

Fyra pigga kärnor
Tecra-datorerna är byggda på Intel-teknik, och här sitter en fyrkärnig Core i7 i 11:e generationen, och ingen extra inbyggd grafik. Men så bra som Intels grafikkets Iris Xe är så tycker vi inte att det behövs för något annat än spel och riktigt tunga kreativa jobb.
Intels mobila processorer kan inte mäta sig med AMD:s sex- eller åttakärniga Ryzen U när det gäller tunga flerkärniga jobb, men har bättre prestanda för snabba enkärniga operationer, och fyra kärnor plus multitrådning gör att den lätt hanterar all multitasking i vardagen. Det gör Tecra A50 till en bra allroundlaptop i de flesta situationer. Och den levererar sin prestanda utan att väsnas mer än marginellt. För det mesta kör den fläktlöst.
Datorn har en relativt ljusstark ips-panel med 1920×1080 bildpunkters upplösning. Den har klara kontrastskiftningar i höjdled, men annars bra betraktningsvinklar. Färgtemperaturen i skärmen är relativt kall, och den verkar inte ha särskild bred färgpalett, med röda och gröna toner som ser relativt bleka ut. Det här är en dator för surf och kontorsjobb mer än för media och skapande.
System utan krångel
Det märks även på ljudet. Du får visserligen ljudförbättringsmjukvara från DTS, men det hjälper inte så mycket när själva högtalarna är svaga. De fungerar bra för att återge röster tydligt, men inte med särskilt mycket fyllighet, och musik och film låter tunt och trist.
Datorn kör Windows 10 Pro vid leverans, och går direkt att manuellt uppdatera till Windows 11 Pro om du vill. Dynabook har inte indikerat att de är på väg att börja leverera Windows 11 direkt i nuvarande A50-datorer, och företagsvärlden är generellt sett mer konservativa på den fronten.
Efter en körning av Windows installationsassistent och ett par omstarter för att Dynabook ska uppdatera en del interna drivrutiner till det nya systemet är vi dock igång med Windows 11, och alla funktioner verkar ticka på som de ska, utan skillnad i funktion eller prestanda. Dynabook har en handfull egna inställnings- och underhållsappar, men annars är det fritt från onödigheter programmässigt.
Specifikationer
Produktnamn: Dynabook Tecra A50-J-13W
Testad: November 2021
Tillverkare: Dynabook
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, 16:9
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st Thunderbolt 4, 2st usb a 3.2 gen 1, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 10 Pro, klar för Windows 11 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, numeriskt tangentbord
Ljudnivå: 0-35 dBa
Batteritid: 2h 20min (hög belastning), ca 18h (låg belastning)
Storlek: 35,8 x 23,7 x 2 cm
Vikt: 1,65 kg
Rek. pris: Ingen uppgift
Aktuellt pris: Kostar från 13 690 kronor på Prisjakt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 5 536 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 495 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 690 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 501 poäng
Geekbench 5, grafik: 13 715 poäng
Disk, läsning: 2 332,01 MB/s
Disk, skrivning: 1 922,06 MB/s