Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Ddr4 eller ddr5? Så väljer du rätt ram-minne i nästa dator

Ddr4 eller ddr5? Så väljer du rätt ram-minne i nästa dator

Med färskt ddr5-stöd i Intels 12:e generations Alder Lake-processorer, som Core i5-12600K och Core i9-12900K, och potentiellt i AMD:s Zen 4-chips nästa år, närmar vi oss en korsning där du måste bestämma vilket minne som passar dig – ddr4 eller ddr5.

Hur snabbt är ddr5? Vad behöver jag för att köra vad? Vad är ens ddr5? I slutet av den här guiden vet du allt du behöver för att fatta rätt beslut för dig.

Vad är ddr5?
Ddr5 är den nästa generation av pc:ns internminne. Ddr5 är inriktad på ökad densitet och bandbredd för ram-minnet, samtidigt som den sänker strömförbrukningen.

Hur mycket ddr5 kan jag stoppa in i min dator?

Med dagens ddr4-teknik toppar de största konsumentmodulerna på 32 gigabyte. Ddr5 kan fyrdubbla siffran. En typisk dator med fyra ddr4 dimm-platser kommer att klara av 128 gigabyte. Ett system byggt kring fyra ddr5 dimm-platser kan nå 512 gigabyte. Avancerade system med åtta ddr5 dimm-platser borde teoretiskt kunna nå löjliga en terabyte ramminne.

Behöver jag verkligen 512 gigabyte ram i min dator?

Nej, de flesta konsumenter och gejmers behöver egentligen inte mer än 16 till 32 gigabyte minne. Alla datorer är dock personliga – därav namnet – och av 30 personer som inte behöver mer än 16 gigabyte ram, finns det förmodligen en person som gör det, som gärna skulle vilja ha 512 gigabyte för esoterisk vetenskap, forskning eller extrem bildbehandling.

Hur mycket mer minnesbandbredd har ddr5?

Ram-tillverkaren Micron sa att de ser en 36-procentig ökning av bandbredden hos en ddr5-modul, jämfört med en ddr4-modul med samma dataöverföringshastighet på 3 200 MT/s. En ddr5/4800-modul som Micron testat skulle ge en prestandaökning på 87 procent jämfört med en liknande ddr4/3200-modul.

Trots alla dessa förbättringar är ddr5-minnets latens ungefär densamma som ddr4:s, enligt Corsair. De indikerar att engångslatensen är ungefär densamma, men med något sämre column access strobe-latens. Corsairs säger att den totala latensen för en ddr5-modul kommer att vara ungefär densamma som hos en ddr4-modul, det vill säga i intervallet 14 till 15 nanosekunder.

Ddr5

Jag kan redan köpa ddr4/5333-moduler, vad är grejen?

Det är sant, du kan köpa ddr4/5333-minnesmoduler idag, men de är alla tekniskt sett bortom de officiella gränserna för minnet, vilka är ddr4/3200. Modultillverkare når vanligtvis de högre datahastigheterna genom att överklocka ramminnet, vilket tekniskt sett gör att garantin för AMD- och Intel-processorer ogiltigförklaras. Inget av företagen bryr sig egentligen om du gör det, men det är tekniskt sett utanför gränserna för ddr4.

Ddr5, å andra sidan, har ddr5/4800-moduler från början. Adata har sagt att överklockade moduler kan nå ddr5/12800. Allt detta snack om hastigheter tar inte hänsyn till Microns tester, som visar att med samma datahastighet ger ddr5 37 procent högre bandbredd än ddr4.

Kommer ddr5 att kosta mer?

Liksom med all ny teknik kan du räkna med att ddr5 kommer att kosta mer än dagens jämförbara ddr4-moduler. Ram-tillverkaren Samsung har sagt att ddr5 kommer att kosta minst 30 procent mer när det introduceras.

När Team Group sålde ett 32 gigabyte ddr5/4800-par låg priset i slutet av juni på cirka 3 000 kronor. Ett jämförbart minne från Team Group, fast med 32 gigabye ddr4-moduler, kostade mellan 1 700 – 2 000 kronor. Vi såg liknande höga priser när den första vågen av ddr5/4800- och ddr5/5200-minne lanserades tillsammans med Intels Alder Lake-chips. Ett fåtal 16 gigabyte-moduler kostar ungefär 1 500 kronor, men de flesta ddr5-minnena är på 32 gigabyte och kostar närmare 3 000 kronor.

Kommer ddr5 att bli varmare?

Med den större bandbredden och högre kapaciteten kommer ddr5 också att addera värme, men det beror inte nödvändigtvis på att själva chipsen blir hetare. Med ddr5 kommer spänningsregleringen för ramminnet att flytta direkt in i själva modulen. Med ddr4 är spänningen för ramminnet placerat på moderkortet.

I teorin borde detta minska komplexiteten för moderkortet och ge enskilda modultillverkare mer kontroll över möjligheten att optimera spänningen för varje modul.

Resultatet blir överskottsvärme som skapas av själva minnesmodulen, som måste ledas bort. Modultillverkaren Corsair har redan en befintliga kyldesign som de menar är en fördel för ddr5.

ddr5
Samsungs ddr5 dimm för användning i servrar.

Har alla ddr5-moduler ecc?

Ddr5 har ecc (error correction control) som kan upptäcka och korrigera såväl multi-bit som enbit-fel. Med traditionell ecc utförs feldetektering och kontroll på alla nivåer, inklusive den data som överförs till processorn. Med ddr5 är ecc integrerat i varje ram-chip, men när det väl lämnar chippet och börjar sin resa till processorn utförs ingen ecc, vilket innebär att fel som induceras längs vägen inte är ecc:s problem.

Så varför ha ecc överhuvudtaget? Det görs för att du inte kan fyrdubbla chipets densitet utan ytterligare säkerhetslager. Idag hittar du oftast ecc i servrar och arbetsstationer. Ecc i ddr5 är något som måste finnas för att möjliggöra högre hastigheter och högre densitet.

Resultatet är att vanliga användare sannolikt fortfarande inte kommer att ha ”fullständigt” ecc-stöd för internminnet (huruvida det verkligen behövs går att diskutera), medan kommersiella processorer och minnen fortfarande kommer att erbjuda fullt ecc-stöd.

Kan jag köra ddr5 på mitt nuvarande dator?

Nej. Ddr5 behöver en ny processor och moderkort.

Vilka processorer stöder ddr5?

Intels 12:e generations Alder Lake S-processorer. AMD förväntas stödja ddr5 med sina Zen 4-processorer under 2022.

Kan jag använda en 12:e generationens Alder Lake S med äldre ddr4-minne?

Intels 12:e generationens Alder Lake S-chips stöder både ddr4 och ddr5. Intel lanserade Alder Lake med ddr5-moderkort, men med vetskapen om att ny teknik ger högre priser och låg tillgänglighet, kommer moderkort, med stöd för 12:e generationens Alder Lake och dagens ddr4-minne, att vara vanliga under åtminstone under de första två åren.

Är ddr5 framtidssäkert?

En knepig fråga. I allmänhet är det sällan värt att betala ett högre pris för ny teknik. Under november 2021 kommer ddr5 sannolikt att vara väldigt dyrt jämfört med ddr4. Det är vanligtvis bättre att vänta på att priserna sjunker innan du köper – men det är upp till dig.

Det beror också på huruvida du ser det som en investering. Att betala dyrt för ddr5 2021 eller början av 2022 innebär att du kan använda samma minne när du bygger en ny dator 2026. Men vanligtvis är det bättre att uppgradera till en ny minnesstandard några år efter att den lanserats, då kommer minnena att vara större, snabbare och billigare.

Kommer nästa generations processorer att vara snabbare med ddr4 eller ddr5?

Vi har verkligen inget svar just nu. Vi kan säga att under tidigare minnesövergångar var priset sällan värt det för dem som letade efter praktisk effekt. Det beror på att det nyare minnet vanligtvis hade hastigheter som inte var så mycket snabbare än minnet det ersatte.

Ddr5 ändrar något på detta, eftersom det ser ut att erbjuda överlägsen bandbredd, även jämfört med de snabbaste ddr4-minnena. Trots det ger större minnesbandbredd inte alltid den utdelning som du kan förvänta dig utanför integrerad grafikprestanda.

Originalartikel av Gordon Mah Ung och Sebastian Schenzinger
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt