Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Blixtsnabb surf med Samsungs dyra 5g-laptop

Blixtsnabb surf med Samsungs dyra 5g-laptop

Testad produkt: Samsung Galaxy Book Pro 360 5G
Pris: 17 990 kronor hos Samsung

5g-mobiler har mer eller mindre blivit standard under 2021, med telefoner ända ner i budgetklass som stödjer den nya tekniken. Det finns även ett bra utbud av mobila routrar med 5g, liksom en handfull surfplattor. Det som saknats är 5g-modem integrerade i laptops. Nu har vi testat en av de första bärbara datorerna med 5g inbyggt, Samsung Galaxy Book Pro 360 5G.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Vi blir inte lika charmade av 5g-modellen av Galaxy Book Pro 360 som av modellen utan. Den är lika bra på allt, plus har snabbt mobilmodem inbyggt, så det är absolut inte en dålig dator. Men den borde vara bättre. Prestanda halkar efter, och med en markant prisökning ökar kraven för att få ett toppbetyg. Då hamnar den strax under strecket.

Positivt

  • Hög byggkvalitet och slimmad form
  • Utmärkt skärm och bra ljud
  • Stabilt och snabbt med 5g

Negativt

  • Sämre prestanda än väntat för pengarna
  • Begränsat med anslutningar
  • En del bloatware

Det är i princip samma 13 tums Galaxy Book Pro 360 som vi testade i somras, men med lite andra specifikationer och just ett mobilmodem inbyggt. Designen och den yttre konstruktionen är exakt samma, en lyxigt slimmad laptop som trots sin 360 graders flippbara konstruktion är tunnare och lättare än många vanliga ultralätta laptops.

Chassit är en kombination av aluminium och plast, och förutom en lite varmare känsla i plastytorna, exempelvis runt tangentbordet, är det nästan omöjligt att skilja dem åt. Och det bidrar till en utmärkt låga vikten. Med modemet och extra antenner inbyggda väger den några gram mer än 360-modellen som kom i våras, men är fortfarande utmärkt lätt med sina 1,1 kilo.

Den slimmade formen och låga vikten gör att det är en av få flipp-datorer som vi tolererar att köra i surfplatteläge och bära runt som en tablet. Den är inte perfekt som det, vilket fortfarande gör sig påmint, och med tunna skärmkanter runtom blir den otymplig att greppa utan att ofrivilligt sätta tummen på skärmen, och systemet gör inget för att ignorera det.

Slimmat på gott och ont

En konsekvens av en extra tunn design är att Samsung valt ett tangentbord med kort slaghöjd på knapparna, vilket ger en något stum känsla att skriva på. Men mekaniken i knapparna är av hög klass så vi vänjer oss efter ett tag. Det är också utmärkt bakbelysning som är tydlig utan att bli påträngande, och är ställbar i tre steg.

Galaxy Book Pro 360 5G skärm
Snygga skärmar är en sak som lockar med stora delar av Samsungs laptoputbud.

En annan konsekvens är att Samsung valt att inte ha fullstor usb-port av typ a på datorn, utan den har istället tre typ c-portar, varav en ofta är upptagen av strömadapter. En av portarna har full thunderbolt 4-funktion, och de två andra är av typen usb 3.2 gen 2, men strömförsörjning fungerar på samtliga portar.

Medan det finns Galaxy Book Pro 360 i både 13- och 15-tumsstorlek och med olika processorer, minne, lagring, och färg, finns det i skrivande stund bara en konfiguration av 5g-modellen. 13-tums skärm, silvergrått yttre, Intel Core i7-1160G7 som processor, 16 gigabyte ram-minne och 512 gigabyte ssd.

Markant prishöjning

Det gör den till en påtagligt dyrare dator än den Galaxy Book Pro 360 vi testade med Core i5 och 8 gigabyte minne, och som kostade 13 490 vid lansering. Den går dessutom numera att få för så lite som 11 490 kronor. Priset för 5g-modellen ligger på 17 990 kronor, så det är ett markant kliv uppåt i pris. Är det värt det? Det beror mest på hur mycket värde du sätter på 5g-möjligheten.

För prestandamässigt är det ingen vidare uppgradering. Faktum är att i nästan alla benchmark-mätningar vi gör presterar denna Core i7-dator sämre än Core i5-modellen. Högre klockfrekvens i boost-läge gör att den kan göra vissa saker, som att ladda och visa ett komplext pdf- eller Office-dokument, ett par tiondelar kvickare, men det är allt. I andra lägen, långvariga cpu-krävande operationer som att exportera en video, underpresterar den påtagligt.

Det betyder inte att datorn egentligen är långsam. Det mesta vi gör i vardagen går bekvämt snabbt, från surf och strömning till kontorsjobb och enklare mediaredigering. Och här är det extra ram-minnet definitivt ett plus, med större utrymme för multitasking.

Galaxy Book Pro 360 5G simlucka
Simkortsluckan på sidan är det enda som är nytt på utsidan.

5g håller för hajpen

Uppkopplingen till mobilt bredband är också såvitt vi kan se klanderfri. Vi kan inte avgöra riktigt vad dess maxhastighet är, då det enda vi har att testa med är ett 5g-abonnemang och befintlig 5g-täckning i Stockholms innerstad, och där varierar bandbredden som alltid, men den är i alla fall lika snabb som två andra 5g-mobiler vi testar samtidigt.

Även mot 4g-nät får vi så bra hastigheter vi kan förvänta oss. Det här är, oavsett om vi är uppkopplade till 4g eller 5g, en snabbare och smidigare mobil surf är att försöka dela ut uppkopplingen från en smartphone i hotspot-läge som sällan ger bra hastighet över wifi och istället slukar batteri från två enheter istället för en.

Växlar vi till wifi har vi både stabil wifi 6 och stöd för wifi 6E. Wifi 6E-routrar dröjer lite till innan vi får se i Sverige, men det ska vara på gång i början av 2022. Så även det är ett plus i kanten. Vi märker inte heller någon avsevärd skillnad i batteritid att jobba en dag på 5g-uppkoppling jämfört med wifi. Kanske tappar vi totalt en halv till en timme driftstid över en dag, men då batteritiden redan är övertygande gör det inte så mycket.

Ljud och bild i toppklass

I alla andra aspekter är det här som sagt samma dator som vi har testat tidigare, men dess starkaste egenskap utöver den snyggt slimmade designen är dess utmärkta oled-skärm med perfekt kontrast, stort färgomfång och redan från början välbalanserad och verklighetstrogen färgprofil.

Med Windows hdr-läge aktivt får du en snygg nyansering i hdr-filmer, medan en del ljusa ytor kan bli överdrivna annars. Ljudet är också rent, snyggt, och överraskande fylligt för att komma från datorns små inbyggda högtalare.

Galaxy Book Pro 360 5G skärm
Inte bara pekskärm, utan också pennskärm. Det finns saker att fila på med stylusen, men för enklare skissande gör den jobbet.

Pekkontrollen i skärmen är utmärkt, men tryckkänsligheten i pennan är något överdriven, så vi går från minimalt till maximalt utslag för snabbt. Själva pennspetsen har också en viss friktion mot skärmens glasyta som gör den tung att rita med. Men på det stora är den fullt funktionell och precisionen i positioneringen är närmast perfekt och den registrerar rörelse omedelbart.

Windows 11 direkt

Vår dator kom direkt från Samsung, och köper du den från dem så kommer den med Windows 11 Pro förinstallerat, men det finns datorer ute i butik som ser ut att ha Windows 10 Pro installerat istället, men vi vet inte hur länge det kommer vara ett alternativ.

Samsung har en lång uppsättning egna appar. En del helt onödiga, som ett eget bildgalleri och säkerhetsprogram i prova på-version. Andra är användbara appar för kontroll av enskilda funktioner, som bluetooth-synkning, backup och systemrensning. Det känns dock som om Samsung med fördel hade kunnat baka ihop ett flertal av dessa till samma app istället, det blir snabbt rörigt att hålla reda på dem.

Det finns mycket att gilla med denna dator, även om vi bortser från 5g-uppkopplingen som gör den unik. Eleganta, slimmade designen och utmärkta oled-skärmen är väl värda en slant. Men Samsung kan leverera allt som är bra här redan för en påtagligt lägre prislapp.

Uppgraderingen av processor är knappt märkbar och i många fall presterar Galaxy Book Pro 360 5G med Core i7-processor till och med sämre än sin enbart wifi-uppkopplade namne med Core i5. Så det landar helt i vad 5g-möjlighetern är värd för dig. Vi har svårt att se att den är värd prisskillnaden.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Book Pro 360 5G NP935QDB-KA1SE
Testad: December 2021
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i7-1160G7, 2,1-4,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs
Minne: 16 GB ddr4x
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank amoled, 1920×1080 bildpunkter, 16:9 bildförhållande, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 4, 2 st usb 3.2 gen 2 typ c, headset
Trådlöst: Wifi 6E, bluetooth 5.1, 3g/4g/5g
Operativsystem: Windows 11 Pro
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare, styluspenna
Ljudnivå: 0- dBa
Batteritid: 2 tim 20 min (hög belastning), ca 17 tim 30 min (låg belastning)
Storlek: 30,25 x 20,2 x 1,15 cm
Vikt: 1,1 kg
Rek. pris: 17 990 kr
Aktuellt pris: 17 990 kr hos Samsung

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 3 292 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 236 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 394 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 469 poäng
Geekbench 5, grafik: 15 784 poäng
Disk, läsning: upp till 2 187,84 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 197,15 MB/s