Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Biltvätten – misstag och tips du bör känna till

Biltvätten – misstag och tips du bör känna till

Vad gör folk när de kört in i biltvätten och hur ofta ska man tvätta bilen – och vad ska du absolut inte göra för att få den ren?

När man kör bil så här års kan det kännas som att man rattar en magnet för all världens slask och smuts. Glöm lackens lyster i bilhallen. Det du sitter i liknar mest en plåtversion av affärskostymen som trillat ner i komposten.

Det är lätt att misströsta, men trots det är det viktigt att tvätta bilen regelbundet. Den håller längre då. Man kan se det som att borsta tänderna. Låter man bli lämnar man fältet fritt för angrepp. Så som med karies så ock med korrosion.

Varumärke på fyra hjul

Har du en tjänstebil eller förmånsbil med företagets namn eller logotyp finns det ytterligare anledningar att tvätta den regelbundet. Det är ju en del av ditt varumärke som står på fyra hjul. Är bilen riktigt smutsig kanske ingen upptäcker vad det står på den. Det är som att annonsera i släckta rum. Är bilen lagom smutsgrå kommer folk att förknippa ditt företag med grådasket. Det är som att ha smutsbruna fönster på kontoret.

Både bilens värde och värdet av ditt varumärke tjänar alltså på att bilen inte bara är hel utan något så när ren.

Saken är bara den att det finns många olika åsikter om hur man ska tvätta. Hemma eller på station? Handtvätt eller automat? Supertvätt eller schampo? Tvättsvamp eller mikrofiberduk? Eftertorka eller inte?

Hur ofta är lagom?

Vad som är lagom ofta är inte heller givet. När det börjar bli dags att serva bilen eller fylla på spolarvätska, tanka eller ladda, då plingar de flesta bilar till. Någon sådan funktion finns inte för att det är dags att tvätta.

Företagarna Nyheter vänder sig till ett proffs för att få råd. Lisa Enström är produktansvarig för automatisk biltvätt på OKQ8. Att ge något givet intervall för tvätt är som att vilja ha svar på frågan hur långt ett snöre är, säger hon.

− Hur ofta man behöver tvätta bilen beror både på hur långt man kör och var det är för väder och säsong, men någonstans mellan en gång i veckan till varannan månad ger väl en fingervisning, säger hon.

Felet många gör enligt henne är att låta smutsen sitta fast för länge. På vintern river dubbdäck upp tjära och asfalt från vägarna och sådana fläckar kan vara svåra att få bort.

Som ansvarig för automattvätt är Lisa Enström inte direkt opartisk, men hon tycker gott att man kan tvätta bilen i automat, så länge den inte är helt ny så att lacken måste hinna ”sätta sig” först. Det går även bra att tvätta stripade bilar.

− Vi tvättar alla våra stripade hyrbilar. Det är bara om det är magnetiska dekaler som det avråds att låta dem sitta kvar, säger hon.  

Felet många gör med tvättsvampar

Gamla föreställningar om att det blir repor i lacken av automattvätt lever kvar, men det är stor skillnad mellan de hårda nylonborstar som fanns förr och dagens mjuka borstar i stil med disktrasor.

− Har man smuts som bitit sig fast kan det vara bra att tvätta i en gör det själv-hall, men då är det viktigt att byta svamp ofta. Ett vanligt misstag är att fortsätta använda samma svamp efter att det kommit in grus i den, i tron att det är mer skonsamt att tvätta för hand, trots att man då repar lacken, säger hon.

Fördelen med att tvätta bilen på station i stället för hemma på gatan, oavsett om det är i automat eller i en gör det själv-hall, är att man gör miljön en tjänst. Det är också därför man inte ska spraya på avfettningsmedel eller annan förbehandling när man står i kön till biltvätten.

− De mest effektiva medlen är petroleumbaserade. När de rinner ner på marken tillsammans med tungmetaller som lossnar kan de i värsta fall hamna i dagvattnet utanför våra oljeavskiljare, säger hon.

En del automattvättar använder biologisk rengöring. Om man använder egna kemikalier finns en risk att de förstör de bakterier som används i reningen.

För det mesta räcker det gott att lita på att tvättautomaterna sköter rengöringen. Vilka medel som används i dem beror på säsong, eftersom smutsen ser olika ut.

− På sommaren är det mycket pollen och proteinbaserat smuts – alltså insekter, medan det på vintern är grövre smuts, säger Lisa Enström.

Misstaget du inte vill göra

Generellt sett är svenska bilister vana vid tvättautomater och det är få som gör fel. Därmed inte sagt att det aldrig kan bli fel. Så här års är det många som lastar skidor och brädor i takboxar. Ibland glömmer man bort att den sitter där och blir påmind när tvättborstarna åker in i mellanrummet mellan taket och boxen och trycker på tills det brakar till.  

− Det skadar inte bara bil och takbox, utan även tvättautomaten, säger Lisa Enström.

Numer finns det speciella tvättprogram anpassade för bilar med takbox. Ett gott råd är alltså att titta på taket innan man kör in i biltvätten.

Spela, mejla och fika

Så vad gör då folk där de automatiska dörrarna stängs och tvättmekanismen börjar röra på sig? Den höga ljudnivån gör att det inte är en idealisk miljö att ringa några samtal, men en gissning är att många sitter där med mobilen i hand. Gissning eftersom Lisa Enström inte känner till någon underökning som kan ge säkra svar.

−Många håller nog på med mobilen, spelar, mejlar eller liknande. En del passar säkert också på att ta en kaffe eller något att äta i farten, säger hon.