Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Billig vpn-tjänst – om du inte behöver snabbast hastighet

Billig vpn-tjänst – om du inte behöver snabbast hastighet

Testad tjänst: Pure VPN 
Pris: Kostar från 13 kronor per månad

Tjänsten är som sagt baserad i Hong Kong, men det går att välja svenska som språk på sajten. Men med meningar som ”Titta på alla bibliotek på Netflix” är det är uppenbart att det är Google Translate som ligger bakom. Det går heller inte att komma åt alla delar på sajten om du valt svenska. För att komma åt exempelvis supporten och inloggningen på ditt konto måste du välja engelska. Själva programvaran är sedan också på engelska.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Pure VPN är visserligen billigt och ger åtkomst till många servrar i många länder. Åtkomsten till de vanligaste streamingtjänsterna är dock lite för ojämn och hastigheterna är på tok för låga. Det finns många bättre alternativ att välja bland.

Positivt

  • Billigt
  • Många servrar i många länder
  • Åtkomst till SVT Play, amerikanska Netflix och BBC Iplayer

Negativt

  • Långsamt
  • Ingen gratis- eller testa på-variant
  • Ingen åtkomst till TV4 Play eller svenska Disney Plus

Prismässigt har man förbättrat sig sedan senast. Ett månadsabonnemang är visserligen fortfarande dyrt och kostar 95 kronor (9,60 euro). Men tecknar du ett årsabonnemang blir kostnaden låga 29 kronor (2,91 euro) i månaden. Och med längre abonnemang blir det ännu billigare. Ett tvåårsabonnemang kostar bara 17 kronor (1,75 euro) i månaden och ett femårsabonnemang 13 kronor (1,29 euro) i månaden.

Tidigare hade man en billig (9 kronor) 7-dagars prova på-variant, men denna finns inte kvar. Någon gratisversion eller gratis prova på-variant finns inte inte. Däremot har man en 31 dagars pengarna tillbaka-garanti.

Många länder men långsamt

Så gör det nya, lägre priset Pure VPN prisvärt? Nja, inte riktigt. Här finns visserligen många servrar (6500+) i många länder (78). Men åtkomsten till de vanligaste streamingtjänsterna är lite blandad. Det går bra att komma åt amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer. Vi har heller inga problem att koppla upp oss mot SVT Play, något som strulade tidigare. Men vi kommer varken åt TV4 Play eller svenska Disney Plus.

Den största nackdelen med Pure VPN är dock fortfarande hastigheterna. Mot svensk server kommer vi upp i knappt godkända 58 Mbit/s. Men mot brittiska får vi bara 42 Mbit/s och mot amerikanska 29 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Pure VPN kommer upp i 23 procent för svenska servrar, 17 procent för brittiska och 12 procent för amerikanska.

Alla dessa resultat är sämre än tidigare och huvudanledningen till att Pure VPN fortfarande inte är en tjänst att rekommendera, trots de låga priserna.

Specifikationer

Tjänst: Pure VPN
Testad: November 2021
Verksamhetsland: Hong Kong
Kontakt: purevpn.com
Antal servrar: 6500+ i 78 länder
Sajt på svenska: Ja
Program på svenska: Nej
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: 10
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 58 Mbit/s (23%)
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 42 Mbit/s (17%)
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 29 Mbit/s (12%)
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Nej*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Pris vid månadsbetalning: 95 kronor (9,60 euro) per månad
Pris vid helårsabonnemang: 29 kronor (2,91 dollar) per månad
Övriga prisalternativ: Tvåårsabonnemang för 17 kronor (1,75 euro) per månad, femårsabonnemang för 13 kronor (1,29 euro) per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.