Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Billig meshrouter för stabil wifi 6 i mindre bostäder

Billig meshrouter för stabil wifi 6 i mindre bostäder

Netgear var en gång i tiden först ut med mesh-system för hemmabruk, och deras Orbi-produkter har sedan dess konstant hört till de bäst presterande alternativen på marknaden. Men de har sällan varit särskilt prisvärda. Orbi RBK352 är ett undantag, ett wifi 6-kompatibelt paket för mindre prestandakrävande hushåll, som går att hitta i butiker för så lite som precis under 2 000 kronor. 

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Orbi RBK352 ger dig stabil wifi till ett bra pris, men du bör hålla nere förväntningarna på hur stort hem du kan täcka med bara två enheter. Även ett tre-pack är relativt prisvärt. Extra säkerhet med Armor är ett plus, men bara om du tycker erbjudandet är värt pengarna.

Positivt

  • Goda prestanda till enskild användare
  • Gott om fasta portar
  • Möjlighet till virusskydd

Negativt

  • Något låg räckvidd per nod
  • Få extra funktioner
  • Dyrt med virusskydd

Orbi RBK352 består av en huvudrouter och en extra nod, vilket Netgear kallar för en satellit. Du kan också få ett paket med två satelliter istället för en, RBK353, för under tre tusen kronor, även om rekommenderat cirkapris är något högre. Men det har vi inte haft tillfälle att testa. Prestanda och funktioner bör vara de samma, men med möjlighet att täcka ett större hem.

Det är smala men breda och ganska höga enheter i matt vit plast, som med en vit vägg som bakgrund nästan smälter omärkligt in. Routern har inga synliga dioder i normalläge, utan de lyser i underkant på enheten enbart när något behöver kommuniceras, till exempel vid fel eller under konfiguration.

Huvudenheten har en wan-port och tre lan-portar, och satelliten har två lan-portar. Så det finns utrymme både för ethernet backhaul för att frigöra wifi-bandbredd, och anslutning av en stationär dator om du skulle vilja det. Vi testar dock inte det utan mesh som mesh är tänkt, med trådlös uppkoppling mellan noderna.

RBK353 är ett AX1800-system, med en bandbredd på cirka 1,2 gigabit på 5 GHz-bandet och 600 megabit på 2,4 GHz. En del av bandbredden på 5 GHz går bort till intern mesh-kommunikation, men det är oklart exakt hur mycket. Du får räkna med att du inte kan köra flera dataströmmar på flera hundra megabit. Då får du uppgradera till något mer kraftfullt.

Orbi RBK352
Orbi RBK352.

Snabbt för enskild användare

Hastigheten är mycket bra i prisklassen, upp till 886 megabit i våra mätningar till en laptop i samma rum som huvudenheten. Att surfa via satellitenheten går lite långsammare, men vi kommer ändå fortfarande upp i stabila 500 megabit eller mer, så länge vi inte ställer noderna på för långt avstånd från varandra. Normalt utplacerade i ett hem ska du dock inte räkna med det, då täckning är viktigare än maxad hastighet, och räckvidden per enhet är lite lägre än de bästa konkurrenterna.

Netgear är lite mer ärliga i kommunikationen än konkurrenterna om hur bra täckningen för paketet är, där många anger täckning vid fri sikt. Här säger Netgear cirka 200 kvadratmeter eller upp till fyra rum, och det verkar stämma bra. Vi skulle säga att fem rum inte heller är något problem, det beror på planlösningen, hur tjocka innerväggar är och andra störande element.

Att installera Orbi är lätt. Vi scannar en qr-kod på routern med Netgears Orbi-app, skapar eller ansluter till ett konto hos Netgear för fjärråtkomst, säkerhetstjänster och röststyrning med Amazon Alexa. Det är en snygg och ren app, men saknar rätt så många basfunktioner, de får vi logga in i webbgränssnittet för att komma åt. Appen är på engelska men webben på svenska. Systemet har ett säkert wifi-lösenord från början så det finns ingen orsak att byta, och satelliten synkar upp sig automatiskt så fort vi pluggar in den.

Orbi app
Säkerheten i Armor och prestandaoptimering är i fokus i appen.

Få men bra funktioner

Du kan sätta upp gästnätverk och vpn-tunnel, men routern saknar helt föräldrakontroll. Det finns globala filter för ett blockera tjänster och webbsajter samt schema för routern, men ingenting som kan styras till individuella klienter eller grupper. Vi hittar inte heller någon specifik kontrollerbar QoS-funktion. Finns den är den väl dold.

Slutligen har routern stöd för Netgear Armor, vilket är inbyggt virusskydd tillhandahållet av Bitdefender samt säkerhetsanalys av nätverket och anslutna enheter. Det är en tilläggstjänst som du får som prova på-version i 30 dagar. Sedan kostar det pengar, cirka 1 000 kronor per år. Men abonnerar du på det får du också Bitdefenders utmärkta säkerhetssvit till alla dina datorer och mobiler i hushållet. Det kan därför bli en bättre deal än att köpa säkerhetspaket separat om du ändå ska ha det.

Det förutsätter givetvis att du är ute efter det. Annars kan du ignorera det och har fortfarande stabil och prisvärd wifi, perfekt för en medelstor till stor lägenhet.

Specifikationer

Produktnamn: Netgear Orbi RBK352
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Netgear
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2×2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 600 + 1200 Mbit/s
Antal noder, testat paket: 2
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Anslutningar: 1st gigabit wan, 3st gigabit lan (huvudenhet), 2st gigabit lan (satellit)
Hastighet, 3m*: 881 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 15 meter
Admin-gränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Ja, webb och app
Övriga funktioner: Gästnätverk, antivirus (tillval), vpn-server, stöd för Alexa och IFTTT
Storlek per enhet: 14,5 x 6,1 x 17,8 cm
Rek. pris: 2 990 kr (2-pack)
Pris: Från 1 990 kronor hos Prisjakt

* Mätt på systemets huvudenhet mot laptop med wifi 6
** Längsta avstånd, inklusive två inneväggar, där det behövs en ny extender för bibehållen surfhastighet på minst 200 Mbit/s.