Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Bill hälsar på

Bill hälsar på

Bill Nilsson, Företagarna Älvsbyn gör ofta företagsbesök ute bland Älvsbyns medlemsföretag. Här besöker Bill Henkes Maskin & Transport AB.

Idag gör jag ett återbesök hos Henrik Johansson ägare till Henkes Maskin & Transport AB. Henrik startade företaget redan 2010 och det är ungefär 1,5 år sedan jag träffade företaget första gången.

Duktig personal är nyckeln till framgång 

Det känns väldigt trevligt att få sätta sig igen och samtala om företaget, om deras framtidstankar och hur företaget har utvecklats under den här tiden, hur Henrik tänker i de olika frågorna som företaget möter i vardagen. Henrik upplever att det är lättare att hitta medarbetare idag, sedan han drivit företaget ett antal år och arbetat in företaget hos de större bolagen som köper många av deras tjänster. Företaget har många duktiga, unga maskinförare som sköter maskinerna och kontakten på platserna där de jobbar. Idag är det viktigt att ha duktiga och ansvarstagande maskinförare.

Anslutna till BDX

Företaget är anslutet till BDX, vilket betyder många arbetstillfällen genom dem. Det är en fördel eftersom BDX är garant för fakturorna när det gäller stora jobb som t.ex. vindkraftsparken i Markbygden där avtalet är markjobb till 60 vindkraftverk. Det är också viktigt att företaget har flera olika ben att stå på. SCA är ytterligare ett exempel där man kommer att bygga vägar till deras avverkningar.

Ökad omsättning och fler anställda kräver planering

Förra tillfället vi träffades hade han 11-12 anställda och omsatte 16 miljoner. Idag har de utvecklats till 15 anställda och samtidigt har de ökat omsättningen till mellan 25-30 miljoner. Företaget har idag 17 olika maskinenheter, 7 hjullastare, 3 bandtraktorer, 5 grävmaskiner, 1 väghyvel och 1 lastbil. Under senaste året har de investerat runt 8 miljoner, varav en del maskiners arbetsplats är i Markbygden. Henke har som policy att varje fredag, tillsammans med sin sambo som hjälper till med administrationen, anslå tid för att analysera och arbeta med framtidsfrågor samt bestämma vad som behöver förändras. Sedan kan hon planera sin tid och driva fram det som ska göras. Detta förfaringssätt upplevs som ett framgångskoncept.

Henke är framtidsorienterad och är förutseende när det gäller investeringar av nya maskiner. Under höst och vinter är priserna mer fördelaktiga och maskinerna levereras i tid. De betalar
20 % kontant och har en hög amorteringstakt.

Att följa de här unga företagarna är så trevligt, se hur de utvecklas och höra hur de resonerar och driver företagen så framtidsinriktat. Det gäller att se till att man har bra medarbetare som trivs och bra kontakter med andra företag i branschen. Bra relation med bankerna är också viktigt.

Det blir intressant att följa företaget i framtiden.

//Bill Nilsson, Företagarna Älvsbyn 

Etiketter: