Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Av och på med restriktioner i längden orimligt

Av och på med restriktioner i längden orimligt

Än en gång måste företag på kort varsel ställa om verksamheten och gissa vad som kommer att gälla framöver.

Statsminister Magdalena Andersson presenterar nya restriktioner på måndagen. Foto: Skärmbild från regeringen.se.

Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, sade statsminister Magdalena Anderssonmåndagens pressträff om skärpta restriktioner. Hon lade även till att det sker samtidigt som andra virus skapar påfrestningar.

− Det här sker också samtidigt som det förekommer en hög frekvens av luftvägsinfektioner som influensa och RS-virus.

Eftersom den sammanlagda belastningen på sjukvården är hög har regeringen gjort bedömningen att läget är sådant att det krävs ytterligare åtgärder, utöver de som redan tagits och den pågående vaccinationsinsatsen; statsministern passade på att inskärpa vikten av att alla som erbjuds vaccin också vaccinerar sig.

Kort framförhållning

Redan på onsdag, den 12 januari, införs nya restriktioner, samtidigt som tidigare beslutade åtgärder förlängs. Bland annat måste serveringsställen stänga senast klockan 23. Så fort det går kommer även ett deltagartak på maximalt 500 personer införas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. 

− Än en gång införs begräsningar som påverkar väldigt många företag med extremt kort framförhållning, säger Företagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström.  

Under pressträffen på måndagen gav regeringen inte några besked om eventuella nya stödåtgärder för de verksamheter som nu än en gång måste ställa om verksamheten.

Orimlig ordning 

Såväl statsminister Magdalena Andersson som socialminister Lena Hallengren poängterade att regeringen inte vill att de nya åtgärderna ska vara i kraft längre än absolut nödvändigt, men de preciserade inte vad det innebär. Statsministern sade att de gäller under en tid. Enligt Företagarna duger det inte att agera på det viset.

− Det är orimligt att vi verkar få en ordning där restriktioner och nedstängningar införs med jämna mellanrum under året då belastningen på sjukvården är hög, säger Pontus Lindström.

Etiketter: