Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Asus chromebook är både kompakt och kompetent

Asus chromebook är både kompakt och kompetent

Testad produkt: Asus Chromeboook Flip CX5
Pris: Kostar 7 995 kronor på Elgiganten

Chromebook har länge varit ett sidoprojekt för de stora datortillverkarna, vilket ofta har resulterat i att de fått nöja sig med en andrasortering av hårdvara. Förra generationens skärmar, chipset, lagring och processorer. Så är det till viss del fortfarande, men det börjar bli bättring på den punkten, och nya Intel-baserade Chromebooks är för närvarande lika modernt utrustade som sina Windows-kusiner. Nya Asus Chromeboook Flip CX5 är ett bra exempel på det.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är snygg, välbyggd, praktisk och snabb nog, och dess färgstarka skärm får extra plus. Asus Chromebook Flip CX5 är inte helt fulländad. Bara nästan. Vi hade hoppats på mer i batteritid och är det toppad prestanda du är ute efter finns det andra alternativ. Annars är det inte mycket att klaga på.

Positivt

  • Snygg, färgstark skärm
  • Utmärkt byggkvalitet
  • Inbyggd pekpenna
  • Tyst drift

Negativt

  • Något kort batteritid
  • Vissa problem med musplatta
PC för Alla rekommenderar

Den finns i två utföranden, CX5400 och CX5500, med 14- respektive 15,6-tumsskärm, och utöver det finns bägge modellerna med ett par, tre olika kombinationer av processor, ram-minne och lagring. Här har vi testat 14-tummaren i den billigaste av två konfigurationer. Det här är ingen budgetdator, och prislappen ligger även då fortfarande på 7 995 kronor.

Den är utrustad med senaste generationen Intel Core-processor. Just vår modell har en Core i3-processor med dubbla kärnor som kanske inte har den absolut bästa prestandatoppen i prisklassen och som framför allt kommer lite till korta för intensiv multitasking. Men kan du kontrollera ditt datoranvändande och håller dig till en handfull tillämpningar åt gången känns den lika pigg som de Chromebooks med fyrkärniga Core i5 som vi testat.

Och det utan att behöva aktiv kylning. Har den fläktar får vi aldrig igång dem, och datorn blir som mest ljummen på undersidan. Dess batteritid är inte bäst i klassen, så kanske hade vi uppskattat att tumma lite på de kompakta måtten, om det inneburit ett större batteri. Du kan jobba på datorn under en normal arbetsdag, men du bör nog ha med dess laddare för säkerhets skull. Den är lyckligtvis även den behändig och kompakt.

Byggkvalitet i topp

Det är en klanderfritt välbyggd laptop med chassi i stabil aluminium, med snäppet kompaktare mått än de flesta liknande konkurrenter. Den är en eller ett par millimeter kortare och smalare, och även tunnare och lättare än andra 14-tums Chromebooks, om än bara med liten marginal.

Datorn har ett tangentbord med bra respons i knapparna och hög slaghöjd. Det har dock ett problem, med Chomebooks automatiska bakbelysning går den igång oavsett om det behövs eller inte när vi trycker på knapparna, och i ljus miljö innebär det istället att tecken på knappar blir svårlästa. Det är en liten skavank på en annars väl genomtänkt dator. Vi blir inte heller god vän med musplattan, som har en märklig släpighet i kontrollen om vi försöker göra något finstilt, som att markera text.

Asus Chromebook Flip CX5

Pekskärmen är desto bättre. Den har snabb respons och utmärkt kontroll, och Chromebook Flip CX5 har dessutom en medföljande pekpenna som sitter infälld i sidan och kan dras ut vid behov. Flera Chromebooks i denna prisklass har stöd för stylus i sina skärmar, men det här är en av få som integrerat en i datorn. Det är ett klart plus i kanten, och gör Chromebook Flip CX5 mer användbar i surfplatteläge än de flesta konkurrenter.

Färgstark skärm bra för film

Skärmen är en av de bästa sakerna med Chromebook Flip CX5. Den levererar god färgintensitet och uppges matcha srgb-standard, vilket vi inte tvivlar på. Röda och gröna toner har extra stuns, kontrasten är skarp och betraktningsvinklar innebär inga problem. Ljusstyrkan som landar på precis under 300 cd/m2 är utmärkt inomhus men i alltför starkt utomhusljus kan läsbarheten bli ett problem.

Högtalarna levererar rent ljud, men med överdriven fokus på luftig diskant och en djup bas. En del frekvenser däremellan kommer bort och bastoner är inte kraftfulla även om de hörs. Överlag är det godkänt för sin prisklass, men vi saknar verkligen att Chrome OS inte verkar ge möjlighet att justera ljudbilden, varken i systemet eller med tredjepartsappar.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Chromebook Flip CX5400FMA-AI0084
Testad: December 2021
TillverkareAsus
Processor: Intel Core i3-1155G4, 2,5 GHz dual core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G4 48EUs
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 128 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920×1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st Thunderbolt 4, usb-a 3 gen 2, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Flippbar till surfplatteläge, bakbelyst tangentbord, pekpenna
Ljudnivå: 0 dBa
Batteritid: 8h (onlinevideo, hög ljusstyrka), ca 13h (blandad användning, låg ljusstyrka)
Storlek: 32,1 x 20,7 x 1,6 cm
Vikt: 1,41 kg
Pris: 7 995 kr på Elgiganten

Prestanda

Speedometer 2.0, webbläsare: 127 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 155 poäng
Geekbench 5, cpu flera kärnor: 2 157 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 4 470 bilder, 72 fps
Disk, läsning: 454,6 MB/s
Disk, skrivning: 299,3 MB/s