Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Årets viktigaste grundare vill stoppa hälsoutmaningar

Årets viktigaste grundare vill stoppa hälsoutmaningar

Sigrid Therapeutics medgrundare Sana Alajmovic utsågs till årets viktigaste kvinnliga grundare. Foto: Daniel Ivarsson.

Sana Alajmovic är vd och medgrundare av Sigrid Therapeutics som är på god väg att förhindra två av världens stora hälsutmaningar: Typ2-diabetes och fetma. Nyligen prisades hon som årets viktigaste kvinnliga grundare.

Ni förebygger i stället för att behandla typ 2-diabetes, med ett nytt slags pulver?

– Vårt mål är att ingen ska behöva insjukna i typ 2-diabetes eller andra kroniska livsstilssjukdomar, som fetma. Vårt kiselbaserade, patenterade pulver blandas med vatten som patienterna dricker inför varje måltid. Medlet fungerar som en sil som fångar upp matsmältningsenzymer. På så vis kontrolleras mängden energi, socker och fetter som tas upp i kroppen. Pulvret tas däremot inte upp av kroppen utan passerar bara, vilket gör det till en säker och skonsam produkt.

Ni tog nyss in 72 miljoner kronor för en stor studie i Europa?

– Ja, EU har nyligen infört ett helt nytt regelverk kring medicintekniska produkter, vilket gör att det ställs nästan lika höga krav som på läkemedel. Vi har gjort två framgångsrika studier med 63 personer och nu ska vi göra en tredje med 440 testpersoner i bland annat Tyskland, Slovakien och Ungern. Resultatet blir grunden för vår ansökan om CE-märkning i Europa, för att kunna sälja på den marknaden.

Marknaden för att förebygga diabetes väntas trefaldigas de närmaste sex åren?

– Ja, den spås växa till totalt 1,8 miljarder dollar i USA, Tyskland, Frankrike, England, Italien och Spanien. Eftersom vår produkt också används av dem som nyligen fått typ 2-diabetes är marknaden ännu större. Liknande tillväxt förutspås kring marknaden för fetma som i dag är värd 6,1 miljarder dollar. Det är väldigt stora marknader.

Ni har just tagit ett stort kliv närmare de miljardmarknaderna?

– Vi skrev nyligen ett produktionsavtal med det japanska industriföretaget AGC Si-Tech, för att säkra en storskalig produktion av Sipore 15. Det är den största milstolpen för oss hittills. Med storskalig produktion på plats kan vi också snabba på dialogen för lansering av produkten i USA som kosttillskott, medan vår studie görs för att få klartecken i Europa. Det är en otroligt härlig känsla att vi snart kan hjälpa människor, att vi inte bara är ett forskande bolag.

Du är redan internationellt uppmärksammad och har fått pris för ditt ledarskap. Vad är visionen framåt?

– Jag jobbar för att life science ska uppmärksammas lika mycket som tech-branschen. Life Science behöver också bli mer inkluderande och attraktiv för unga med olika bakgrund. Vi behöver fler idoler och visionärer så att vi inte bara attraherar kapital, utan också talang. Då kan vi samtidigt se till att fler fantastiska upptäckter når marknaden.