Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Årets Företagare Mullsjö 2022!

Årets Företagare Mullsjö 2022!

Vi har haft glädjen och äran att knacka på hos Årets företagare i Mullsjö 2022, Ulf & Tord Carlsson på AB Mullsjö Brunnsborrning.

Hur känns det nu att ha fått en så fin utmärkelse?

-Det känns självklart jätteroligt, vi blev väldigt glada. Att vi lyckas är till stor del tack vare ett ruggigt bra personalgäng. Vi trivs bra ihop och är supernöjda med våra medarbetare.

Att ha förmånen att ha en lojal personalstyrka som mår bra är av högsta vikt och bröderna berättar att de satsar på att de som jobbar har god personalvård och att de trivs. Att ha fria tyglar tror de bidrar till arbetsglädjen. De möts över första kaffekoppen på morgonen innan alla drar åt olika håll. Många är borta hela dagen och det kan bli sena dagar för de som åker lite längre.

Det är skönt med uppdrag i närheten så att restiderna blir kortare.

Företaget startades 1956 av Lars-Erik Svensson. 1982 så sökte Ulf jobb där, när han jobbade med vägarbeten. Kravställningen var att kunna svetsa och att ha B-körkort, som då räckte för att köra maskinerna som användes i företaget. Ulf hade inget av detta, men träffade Lars-Erik och nämnde att han hade en bror som i alla fall hade körkort. Så då hörde Tord av sig och fick jobbet. ”Förresten, ta med brorsan med så får han jobba här med”, lade Lars-Erik till. Kanske var en bidragande orsak att det fick jobbet för 40 år sedan, att Lars-Erik kände till deras föräldrar, som han delade sitt sportintresse med. Bröderna jobbade där till 1993 respektive 1995, då de började jobba i skogen med Mullsjö Skogstjänst, vilket finns kvar än idag i brödernas ägo, som huvudbolag utan större aktivitet.

När Lars-Erik ville sälja företaget 2007, så fanns intressenter som ville ta över företaget, med plan att flytta det från Mullsjö, vilket inte var lika intressant och han frågade då om Ulf & Tord ville ta över, vilket de gjorde.

Då sysselsatte företaget 8 personer, men det har växt sedan dess. Idag är de 14 personer och en av de första förändringarna de gjorde var att öka på de större uppdragen med större maskiner. Annars har de fortsatt på ett väl inarbetat koncept.

Hälften av alla som jobbar i företaget idag tillhör familjen och de gläds över att arbeta tillsammans.

Just nu tycker de att företaget är lagom stort och vill växa lagom. ”Det smiter på någon gubbe här och där”, så det är inte omöjligt att vi blir fler framöver.

Vad är roligast med att vara företagare?

-Att man får jobba hur ”möe” man vill, säger de med ett skratt. Det är en frihet och det är intressant att kunna styra företaget åt den riktning man vill. Många företagare känner nog igen sig när de beskriver att de ofta jobbar hela sommaren, med undantag för någon fredag då och då.

De passar gärna på att bjuda med sin personal på resor. Från början hade de budget för lokala utflykter, men nu reser de mera ( förutom senaste pandemiåren). De har tillsammans med personalen besökt Kuba, Namibia, Irland, Krakow, Rumänien med mera. Då är det branschrelaterat och de gör studiebesök på fabriker, hos tillverkare och leverantörer. De lyssnar på föreläsningar. Men det är minst lika viktigt att prata och umgås som goda vänner. Att bygga ett starkt team. Ibland bjuds respektive med, på mera nöjesrelaterade resor.

Att jobba tillsammans har Ulf & Tord gjort nästan hela tiden. De trivs väldigt bra ihop och de hjälps åt.

Pandemin har inte drabbat företaget nämnvärt. Något enstaka jobb har blivit framflyttat, men det har inte varit särskilt mycket påverkan.

Däremot har läget i Ukraina drabbat dem desto mer. Det påverkar transporter av material och priserna har gått upp på mycket. Många av chaufförerna som kör material i Europa, kommer från Ukraina, stålet likaså. Material har ransonerats och de har inte kunnat beställa så mycket de önskat, även om det inte har varit totalstopp. Alla maskiner behöver drivmedel och tankar man ca 10 kubik i veckan, så innebär det stora kostnadsökningar för företaget.

Höjda priser ger en oro i branschen.

En stor del av de ca 300 företag som jobbar i branschen är 2 personer och en maskin. Cirka 30 företag i Sverige är större och AB Mullsjö Brunnsborrning är en av dem. Av dessa är det 3 som räknar på större jobb och även här är Tord & Ulf med, tack vare att de har en riktigt stor maskin och besitter kunskaper som är värdefulla.

De jobbar med att borra för bergvärme och även med att borra vattenbrunnar. Vattenborrning är något som vuxit. 2007 utförde företaget ungefär 100 per år och nu är det nästan det dubbla.

De jobbar åt ca 60 rörfirmor. Den stora maskinen har hela Sverige som marknad, medan resten av maskinerna jobbas med på ca 12-15 mils avstånd.

Utvecklingen sedan 2007 är bland annat att bergsborrning är djupare nu än när de startade. Vanligtvis borrar de på 200-230 meter även om de varit så djupt som 300 meter. Det gör att man behöver färre hål på samma yta. Till ett hus på 200 kvadratmeter behövs det 1 hål, när man borrar för bergvärme. Deras största projekt var på 50 hål bredvid varandra. Det är såklart viktigt att de inte borras för nära varandra, så de tappar i effekt.

Idag är kompressorerna snabbare och bättre än förr. När vi undrar om det finns farliga moment i arbetet, så är det just att jobba med så höga lufttryck. Upp till 35 bar. När anslutningarna kan vara så långa som 200 meter, så vore det förödande om något gick av och då skulle slangar slå som  vilda, hårda batonger på det som är i närheten. Det har hänt olyckor i branschen med just detta, tack och lov inte här.

Även maskiner med rotation kan vara farligt. Numera finns burar kring de farliga delarna och nästa maskin de beställt har elektroniska burar som slår av strömmen om något är för nära de roterande partierna.

Säkerheten har utvecklats. Det har även blivit mera noggranna miljökontroller med åren och det är viktigt att jobba rätt och ansvarsfullt.

Som alltid är det lika intressant att lyssna till företagare som kan sitt jobb och berättar om sin företagsresa!

Vi tackar för pratstunden, gratulerar och önskar all lycka till framöver. Ett företag för kommunen att vara stolta över.