Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Albins idé har kört fast i regelverket

Albins idé har kört fast i regelverket

15-årige Albin ville tjäna egna pengar genom att köra skräp till återvinningen med sin A-traktor. Nu är han anmäld för att sakna tillstånd för yrkestrafik.

Foto: Anders Sundin, Gefle Dagblad.

För 15-årige Albin Gudmundsson i Valbo utanför Gävle har en dröm gått i uppfyllelse. Han har tagit AM-körkort och rattar sedan en vecka tillbaka en egen A-traktor, en ombyggd Volvo V70.

− Jag har velat köra A-traktor sedan jag var 12 år och har kämpat en hel del med att lyckas ta kortet, säger han.

Nu har Albin siktet inställt på att ta B-körkort när han fyller 18. Som ny förare kan han inte få nog av att köra och kom på idén att förena nytta med nöje – och tjäna pengar till det efterlängtade körkortet. Idén är att hjälpa folk att forsla bort saker till återvinningen.

Stort gensvar

Sagt och gjort. I början av veckan gjorde han ett flygblad som spreds i en Facebook-grupp för grannsamverkan i Valbo. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många skrev uppskattande kommentarer om Albins företagsamhet och det dröjde inte länge förrän de första uppdragen kom. Gefle Dagblad och Arbetarbladet skickade ut en reporter när han hämtade upp en soffa inne i Gävle.

− Vi har en Facebookgrupp för grannsamverkan i Valbo och det brukar bli bra respons och mycket reaktioner oavsett vad man skriver om där, men jag trodde inte att det skulle bli så här stort! säger han.

Saknar yrkestillstånd

Albin har tillgång till ett släp med kåpa och tanken har varit att köra den till återvinning varje gång släpet blivit fullt. På bara några dagar har han haft nästan tio körningar, men nu är det stopp. Han har blivit anmäld för att sakna tillstånd från Transportstyrelsen för att bedriva yrkesmässig trafik.

− Det känns väldigt tråkigt eftersom jag bara försöker hjälpa till och tjäna mina egna pengar, säger han.

Bestämmelserna för yrkesmässig trafik är strikta och det ställs även krav på den som forslar avfall. Företagarnas regionchef i Gävleborg, Eva Cooper, reagerar på att en tonåring som går i skolan och vill tjäna pengar på fritiden genom att vara hjälpsam ska lyda under samma regler som ett åkeri.

− Det här är ett typexempel på regler som kväver företagsamhet redan i sin linda. Ungdomar, under 18 år, borde kunna få undantag från fyrkantiga regelverk när det handlar om mindre jobb likt Albins, säger hon.

Eva hänvisar till delningsföretaget Tiptapp som på sin webbplats skriver att privatpersoner över 18 år som använder företagets app för att få uppdrag har en övre gräns på hur mycket pengar de får tjäna. Den ligger på 37 500 kronor för att sysslan annars kan betraktas som yrkestrafik.

− Hur ska en 15-åring kunna sätta sig in i alla regler och hur tänker de vuxna som polisanmäler en ungdom i stället för att hjälpa honom att reda ut vad som gäller? säger hon.

”Reglerna känns värdelösa”

Vad som kommer att hända framöver vet inte Albin. Han berättar att han hjälpt flera äldre par som inte själva kunnat ta sig till återvinningen och undrar hur det som känns bra och rätt kan göra att någon velat polisanmäla honom.

Jag fick bara en skön idé om att tjäna pengar och förstör eller hindrar ingen annan. Jag fattar helt ärligt inte varför 30-plussare skriver på nätet att jag måste gå om läskurser och börja studera lagboken. Reglerna känns värdelösa, säger han.