Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Åkeriföretaget om utmaningarna i branschen: ”Oförutsägbart”

Åkeriföretaget om utmaningarna i branschen: ”Oförutsägbart”

Ökade drivmedelskostnader och politisk oförutsägbarhet gör åkeribranschen sårbar.

1996 startade Lars Lindroth sitt åkeri i Torsåker. Det var i kombination med efterfrågan och god service som företaget genom åren har växt från att ha varit ett litet enmansåkeri till att i dag vara ett transportföretag med runt 15 anställda chaufförer. Företaget drivs fortfarande av grundaren Lars Lindroth tillsammans med sonen Pontus Lindroth och är ett familjeföretag som står för service, kunskap och nära samarbete. 

– Vi transporterar mycket energi, bränsle och gas. Men även en egen verkstad för deras egna fordon samt för personbilar, säger Lars Lindroth. 

Företagens lönsamhet har utvecklats sämre än tidigare år i länet, inte minst är det priserna på råvaror som ökar överallt som gör att företagare känner sig tvingade att höja priserna. Något som inte alltid är möjligt då konkurrensen är stenhård i branschen. Det finns också en smärtgräns för vilken typ av prushöjningar som kunderna tål:

– Det har varit en bergochdalbana det senaste perioden men på bara ett år har priserna på bränsle stigit med 70 procent, säger Lars. 

Företagare drabbas i flera led av skenande bränslepriser

Kunderna har oftast förståelse för omständigheterna men även de har sina egna begränsningar. När drivmedelspriserna går upp påverkas hela kedjan på olika sätt. 

– Vissa kunder har halvårs- och årsvisa klausuler. Man skulle behöva ha klausulerna lite kortare men det är svårt att komma dit. Det är inte lätt och man får verkligen strida för detta, berättar Lars Lindroth. 

Enligt Företagarnas rapport Småföretagsbarometern 2022 så tycker småföretagare att det är svårt att hitta rätt kompetens, något som utan tvekan är Gävleborgs största tillväxthinder. Men för Lars verksamhet har det snarare varit ljust på den fronten:

– De senaste åren upplever jag att det har blivit lättare att hitta nya kollegor. Hur det bekommer sig har jag svårt att svara på, jag hoppas att det kanske kan bero på att vi är en attraktiv arbetsgivare. 

Känner sig sårbar av den politisiska oförutsägbarheten

Det är svårt för många av länets företagare att planera sina verksamheter långsiktigt. Den politiska oförutsägbarheten gör att flera känner sig sårbara. Något som Lars Lindroth relaterar till. Det finns ett mörkt moln som hänger över honom, nämligen vad som ska komma att bli framtidens drivmedel. De ökade dieselpriserna som under våren nådde nya rekordnivåer, har sedan länge varit ett problem i branschen men nu blivit ohållbar. 

– Det finns ingen klar inriktning hur myndigheterna ser på det här. Det finns inga alternativ till dieseln som bara ökar i pris, säger Lars och tillägger:

– Det efterlyser jag, vad ska vi göra? Man säger att man ska ställa om men hur ska vi ställa om? Det är stora kostnader för en liten företagare. 

Stor och riskfylld satsning att ställa om till grönt för småföretagare

Lars berättar att det kan vara upp emot flera års leveranstid på en viss typ av fordon. Och det är en risk en småföretagare tvingas ta när regeringen ställer höga krav på att man måste använda miljöcertifierade fordon.

– En svårlöst utmaning när fordonen inte ens finns, säger han avslutningsvis.