Hoppa till innehåll
Hem » Blog » 30 nya restauranger på två år – helt utan lånade pengar

30 nya restauranger på två år – helt utan lånade pengar

Sihaam Masae, vd för Oh Poké var med på Forbes 30 under 30-lista förra året. Förra året besökte Günther Mårder verksamheten. Foto: Banfa Jawla.

Husmanskost från Hawaii är den nya mat-trenden i Sverige. Den kallas för poké bowl och består av en skål med ris, fisk och fräscha grönsaker. Restaurangkedjan Oh Poké Hawaiian Street Food öppnade sin första restaurang i Älvsjö utanför Stockholm för två år sedan. Därefter har expansionen fortsatt med en ny restaurang varje månad.

30 nya restauranger på två år. Hur har ni lyckats expandera så snabbt?

– Vi tänker tvärtom! De flesta restauranger vill etablera sig i centrala A-lägen, men Oh Poké har i stället valt att öppna i förorter och köpcentrum där vi kan hitta bra lokaler till betydligt lägre hyror än i city. I stället för att öppna en cityrestaurang kan vi öppna fyra förortsrestauranger, säger Sihaam Masae, en av tre delägare.

Hur stora vill ni bli?

– När vi startade företaget i slutet av 2018 var målet 50 restauranger inom fem år, det är en tillväxttakt som vi fortfarande håller. Den 30:e restaurangen öppnar i Göteborg under februari.

Och hur finansierar ni expansionen?

– Hittills har tillväxten finansierats med egna medel. Vi har ett positivt kassaflöde som vi återinvesterar i nya restauranger.

Hur är det möjligt?

– Vi har ett enkelt koncept. Vi behöver inga kockar eftersom måltiderna enkelt plockas ihop med hjälp av decilitermått. Och till skillnad från en hamburgerrestaurang, som kräver dyra restaurangkök med ventilation, kan vi i princip flytta in i vilken lokal som helst. När vi öppnar en ny restaurang krävs det en investering som bara är 20–30 procent jämfört med en vanlig restaurang.

Har du roligt på jobbet?

– Ja, det är fantastiskt roligt men samtidigt dränerar en snabb tillväxtsatsning dig på mycket energi. Det krävs ett enormt arbete. Inte minst när du saknar investerare som kan backa upp dig. Samtidigt får jag energi av att driva Oh Poké, det är spännande att se hur långt vi kan komma. Jag är stolt över att vi har lyckats utveckla den ledande Pokékedjan i Skandinavien, speciellt som alla i ägartrion har en utländsk bakgrund.

När är det dags att ta in externt kapital?

– Vi letar just nu efter en extern investerare som förstår vår affärsidé och som vill vara med på vår tillväxtresa.

”Håll koll på pengarna – i stort och smått”

Att satsa på tillväxt kräver finansiella resurser. Oh Poké har redan expanderat från 1 till 30 restauranger på två år. Sihaam Masae listar några viktiga saker som får ekonomin att gå ihop.

Inkludera din hyresvärd. ”Vi är noga med att bygga bra relationer med våra hyresvärdar. De har ofta fastigheter på flera adresser och det ger en bra förhandlingsposition när vi vill expandera.”

Samarbeta med leverantörer. ”Vi samarbetar med leverantörer som kan bidra med värde till vår tillväxt. Om de ser en potential i din verksamhet så vill de absolut hitta former för samarbete.”

Tänk på vinstmarginalen. ”Lägg ordentligt med tid på att sätta rätt pris. Inte minst viktigt om du vill expandera med egna medel.”