Hoppa till innehåll
Hem » Blog » 16 gratisverktyg som trimmar och städar datorn

16 gratisverktyg som trimmar och städar datorn

De flesta av oss får med jämna mellanrum problem med våra datorer. Några års användning leder ofta till att den blir långsam och instabil. Det kan också hända att hårddisken blir så full att vi inte längre kan installera nya program eller spara nya filer.

Andra vanliga problem är att vi råkar radera en fil som vi verkligen vill behålla – eller att vi inte blir av med alla de skräpprogram som tillverkarna fyller nya datorer med. Lyckligtvis finns det utmärkta gratisprogram som löser de här problemen åt oss. Här är de mest populära.


Ashampoo Uninstaller

Hjälp att avinstallera krångliga program

När du ska ta bort ett program bör du göra det via Inställningar, Appar eller genom att öppna Kontrollpanelen och välja Program, Avinstallera ett program.

I sällsynta fall händer fungerar den här avinstallationen inte. Du kan då testa att använda ett speciellt avinstallationsprogram, exempelvis Revo Uninstaller, och Ashampoo Uninstaller Free. Om avinstallationen krånglar kan dessa verktyg se till att avinstallationen blir fullständig.

Program: Revo Uninstaller
Ladda ner här!

Program: Ashampoo Uninstaller Free
Ladda ner här!


Ninite

Installera allt på en gång

Det finns många gratisprogram som är ett ”måste” på en ny dator. Att installera dem kan ta lång tid – om man inte använder Ninite.

Upplägget är smidigt: Du surfar in på Ninites tjänst och väljer att vilka program du vill ha. Du får dem sedan packade i en enda fil och genom att köra den installeras allt på en gång.

Nackdelen är förstås att du får mindre kontroll än om du laddar hem programmet från tillverkarens egen webbplats.

Program: Ninite
Ladda ner här!


Unchecky

Skippa de luriga kryssen

Den som installerar gratisprogram får ibland oönskade program ”på köpet”. För att slippa skräpet måste du kryssa i rätt ruta under installationen och det lätt att missa.

Programmet Unchecky kan lösa problemet. Detta lilla verktyg avmarkerar alla kryssrutor automatiska alla luriga rutor som dyker upp när du installerar ett program.

Program: Unchecky
Ladda ner här!


Password Finder

Hitta förlorade lösenord

Din dator sparar viktig information som är lätt att glömma bort. Programtillverkaren Magical Jelly Bean har tagit fram tre gratisverktyg som kan plocka fram informationen från datorn – och visa den i klartext.

Passwd Finder tar fram lösenord till sajter som du har sparat i din webbläsare. Numera skyddar webbläsarna den här informationen bättre än tidigare, så det är inte säkert att Passwd Finder kan visa allt.

Wi-Fi password revealer visar de lösenord du har använt för att logga in dig på trådlösa nätverk, alltså exempelvis på kaféer eller hemma hos dina vänner. Keyfinder letar upp serienumren till program du har på din dator. Dessa kan du behöva om du ska installera om datorn och alla program.

(Två antivirustjänster varnar för reklamprogram i Passwd Finder och Keyfinder)

Program: Passwd Finder
Ladda ner här!

Program: Wi-Fi password revealer
Ladda ner här!

Program: Keyfinder
Ladda ner här!


Files

Bättre filhantering än Utforskaren

Har du tröttnat på att leta efter dokument och mappar i Windows föråldrade filhanterare Utforskaren.

Files är en modernare app som har skräddarsytts för Windows 10. Den har fler smarta funktioner och är lättare att konfigurera.

Program: Files
Installera från Microsoft Store!

Läs vår guide här!


Duplicate File Finder

Leta upp dubbletterna

Om du behöver ett kraftfullt verktyg för att söka efter dubbletter kan du skaffa Duplicate File Finder. Det letar igenom hårddisken och visar vilka filer som ligger på mer än ett ställe. Programmet söker inte bara efter filer med samma namn utan håller även håller koll på dess innehåll.

Nackdelen med Duplicate File Finder är att gratisversionen bara låter dig söka efter dubbletter. För att rensa bort en fil måste du leta upp den via Utforskaren – eller betala för programmets fullversionen som kostar 50 dollar (cirka 420 kronor).

Program: Duplicate File Finder
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


7-Zip

Öppna alla packade filer

Genom att komprimera filer tar de mindre plats – och blir lättare att skicka över internet. En annan fördel är att man kan slå ihop många filer till en enda.

Windows klarar av filer i det så kallade zip-formatet med funktionen Komprimerade mappar. För att hantera filer i format som rar, arj eller 7z kan du installera gratisprogrammet 7-Zip. Det kan både packa och packa upp filer i nästan alla format.

Det finns fler program som gör samma sak, exempelvis Winrar och Winzip. Detta är dock inte gratisprogram utan shareware, alltså program som man får använda gratis under en begränsad tid.

Program: 7-Zip
Ladda ner här!


Recuva

Rädda filer du raderat

Ibland råkar vi slänga filer av misstag. Om du agerar snabbt behöver det inte vara någon katastrof, inte ens om du har tömt papperskorgen.

Programmet Recuva kan söka igenom datorn och leta upp raderade filer. I många fall går det återställa filerna utan problem.

Program: Recuva
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Lås upp filer som krånglar

Ibland låser sig filer i Windows. Det betyder att de inte går att flytta eller ta bort.

Du som har drabbats kan dock få hjälp av Deadlock. Det är ett program som kan låser upp filen ”med tvång”. Det betyder förhoppningsvis att du kan börja använda den som vanligt igen.

(Deadlock klassas som skadligt av två säkerhetsföretag, juni 2021)

Program: Deadlock
Ladda ner här!